Dienstenbond CNV

HEBO en invoering CAO HIBIN
09-11-2004

Onlangs hebben we op uitnodiging van de heer Noppert gesproken over afronding van de afspraken die met het personeel zijn overeengekomen. Het grootste aandachtspunt was daarbij de functie-indeling van het personeel.

De heer Noppert heeft tijdens het gesprek aangegeven te hechten aan rust en duidelijkheid voor de medewerkers en heeft ons als vakorganisaties dan ook geïnformeerd over de concrete stappen die gezet waren.

Aangaande de functie-indeling is gebruik gemaakt van een externe adviseuse die aan de hand van de omschrijving in het functiehandboek in samenspraak met de medewerkers tot de functie-indeling is gekomen. Er waren twee medewerkers die nog bedenkingen hadden tegen de functie-indeling. Dat is ook besproken en wij hebben daar de werkgever in geadviseerd. Overigens zijn ons tijdens de korte inventarisatie geen rare zaken opgevallen omtrent de functie-indeling.

Echter, na overleg met onze landelijke onderhandelaars voor de CAO HIBIN, melden wij het volgende rondom de toetsing van de functie-indelingen. Het lijkt ons het beste dat de twee medewerkers die niet akkoord zijn met hun functie-indeling, dit nogmaals bij de werkgever kenbaar maken. Wanneer dat niet tot een oplossing leidt kan werkgever de Vaste Commissie van de HIBIN CAO verzoeken een bindend advies af te geven over het functie-indelingsgeschil. Deze procedure staat ook in de CAO vermeld.

De Vaste Commissie is een commissie waarin zowel werkgevers als werknemers zitting hebben en die bij geschillen een uitspraak doen omtrent de correcte uitleg van de CAO.

Wij hebben de werkgever daarnaast geadviseerd om per werknemer te inventariseren wat er in de individuele arbeidsovereenkomst van iedereen is opgenomen. Indien daar regelingen in zijn opgenomen, die niet in de CAO zijn opgenomen, bijvoorbeeld reiskosten of andere zaken, dienen die meegenomen te worden in het overleg met de medewerkers. Op basis hiervan zou dan een algemene regeling kunnen worden afgesproken. Indien al deze zaken zijn geregeld is het verstandig om een nieuw arbeidscontract aan te bieden waarbij de CAO HIBIN van toepassing wordt verklaard zodat er sprake is van een duidelijke nieuwe heldere start waarbij een ieder een gelijk pakket aan arbeidsvoorwaarden heeft.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben neem dan contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder g.seffinga@cnvdibo.nl of per telefoon (0512)583440