Gemeente Dordrecht


Afgesloten containers binnenstad voor iedereen te gebruiken

De gemeente heeft besloten de zes afgesloten ondergrondse containers in de binnenstad tijdelijk voor iedereen toegankelijk te maken. In het afsluitsysteem treden teveel storingen op. Het systeem is te gevoelig voor vocht en de passen hebben een te klein bereik. Samen met Netwerk gaat de gemeente op zoek naar een beter afsluitsysteem

Vorig jaar december is een proef gestart om zes ondergrondse containers af te sluiten voor vrij gebruik. Omwonenden kunnen de container met een speciale pas openen. De containers staan in het gebied tussen Vleeshouwersstraat, Knolhaven, Aardappelmarkt, Grote Markt, 's Heer Boeijenstraat en Wijnstraat. Tijdens de evaluatie in mei bleek dat de proef geslaagd was verlopen. Het afval aanbod en het bijvuil waren afgenomen. Een half jaar later blijkt dat het afsluitsysteem zelf niet goed functioneert.

Storingen
Het systeem is te gevoelig voor vocht. Daardoor is de container regelmatig niet met de pas te openen. Vuil kan dan niet in de container worden gedeponeerd. Het kleine bereik van de pas zorgt ook voor problemen. De pas moet heel dicht bij de container worden gehouden om te openen. Bovenstaande knelpunten kunnen niet op korte termijn blijvend worden opgelost. De gemeente wil wel met een afsluitsysteem blijven werken.

Veranderingen op korte termijn
Uit de evaluatie zijn ook een aantal verbeterpunten naar voren gekomen die wel op korte termijn zijn op te lossen. Netwerk gaat samen met de gemeente kijken of het mogelijk is de capaciteit van de containers aan het Buddinghplein, de 's Heer Boeijenstraat en Tolbrugstraat waterzijde te vergroten. Met name in het weekend is het aanbod hier te groot. Verder is voor de binnenstad een aangepast zuiltje ontwikkeld. Hierdoor passen lange voorwerpen niet meer in de container. Dat moet storingen en verstoppingen voorkomen. De gemeente onderzoekt of met een verbeterd afsluitsysteem ook het nieuwe zuiltje in het proefgebied kan worden ingevoerd.