Gemeente Ede

beter

PERSBERICHT
nummer 227 / Ede, 9 november 2004

Voortgangsrapportage jongerencentrum Pep Talk 2004

Jongerencentrum draait steeds beter

Jongerencentrum Peptalk blijft in ieder geval heel 2005 open.Uit de evaluatie blijkt dat het jongerencentrum goed loopt en dat de jongeren tevreden zijn.
18 oktober 2002 is het Edese jongerencentrum Pep Talk feestelijk geopend. Het jongerencentrum is een project met een looptijd van 3 jaar, dus tot oktober 2005. Het college heeft nu ook voor de rest van het jaar 2005 middelen ter beschikking gesteld. Elk jaar wordt het jongerencentrum geëvalueerd. bezoekersaantal, activiteitenprogramma en de tevredenheid van de jongeren zijn belangrijke thema's van de evaluatie. Op 9 november heeft het college van Burgemeester en Wethouders de voortgangsrapportage 2004 vastgesteld. Het jongerencentrum is nu twee jaar open. Het centrum wordt steeds meer een bruisend punt voor jongeren in Ede. Samenwerking met andere organisaties die zich op jongeren richten wordt daarbij steeds belangrijker. Er worden steeds meer en steeds afwisselender activiteiten georganiseerd. Vooral disco, dance en hiphopactiviteiten en optredens van bands zijn populair. Het aantal bezoekers dat Peptalk bezoekt neemt duidelijk toe. Bezochten in het eerste jaar nog wekelijks gemiddeld zo'n 125 bezoekers het centrum, in het tweede jaar was dit vrijwel verdubbeld tot 247. Naast een groep jongeren die af en toe naar speciale activiteiten komt, is er ook sprake van een vaste groep bezoekers. Voor sommige jongeren blijkt PepTalk een belangrijke rol te spelen als ontmoetingscentrum. Het is voor hen een plek waar ze vrienden ontmoeten of met vrienden naar toe gaan. De jongeren dragen zelf ook ideeën aan voor nieuwe activiteiten of het uitbouwen van bestaande. Activiteiten die jongeren zelf aandragen zijn vooral activiteiten op het gebied van verschillende muziekstijlen, dus hiphop, dance, en house, en bijvoorbeeld meidenavonden buiten Pep Talk. Andere suggesties die de jongeren doen, hebben te maken met het de openingstijden en meerdere muziekstijlen draaien. Ook worden er een aantal praktische suggesties gedaan, zoals matten voor breakdance, meer apparatuur voor optredens en geen entreegeld voor mensen met pasjes. De programmamanager jeugd van de gemeente heeft een belangrijke rol in het opzetten van nieuwe activiteiten en in het opzetten van samenwerking tussen organisaties op het gebied van jeugd. Om jongeren actiever te betrekken wordt er bijvoorbeeld in bijeenkomsten met leerlingenraden van scholen direct aan jongeren gevraagd welke activiteiten zij belangrijk vinden. Er worden ook vrijwilligers ingezet om de jeugd actief te betrekken. Het jongerencentrum heeft een eigen internetsite
(http://www.jcpeptalk.nl), waarmee ze de jongeren kan informeren over het activiteitenprogramma en de openingstijden. Jongeren geven aan dat zij dit een goede manier vinden om op de hoogte te worden gehouden van de activiteiten. Daarnaast werkt mond-tot-mond reclame ook goed. P.r van het jongerencentrum blijft een belangrijk aandachtspunt.
---