Gemeente Ede

nummer 233 / Ede, 9 november 2004

college blijft investeren in de onderwijshuisvesting

Accommodatiebeleid integraal aangepakt!

Burgemeester en wethouders hebben het integraal accommodatieplan (IAP) 2005 2008 vastgesteld. Dit omvangrijke plan is de actualisatie van het vorige plan, het IAP 2004 2007. In het IAP is ook opgenomen het Programma 2005 voor onderwijshuisvesting.

Onderwijshuisvesting neemt in het IAP een centrale plaats in. Vorig jaar heeft het college besloten om aanzienlijk te gaan investeren in de schoolgebouwen in onze gemeente. ondanks de bezuinigingen zal het college de komende vier jaar toch nog voor ruim EUR 26 miljoen in onderwijshuisvesting investeren. Darbij is al rekening gehouden met een bezuiniging van structureel EUR 200.000,- op het product onderwijshuisvesting.
De uitgangspunten in het nieuwe IAP zijn ongewijzigd gebleven. Wel is alle informatie in het stuk geactualiseerd. Onderwijshuisvesting vormt een belangrijk onderdeel van het IAP. Op dit terrein zijn vorig jaar een aantal belangrijke ontwikkelingen in gang gezet en heeft de raad de financiële ruimte hiervoor in de meerjarenbegroting opgenomen. Het ging hierbij om onder andere de extra investeringen voor de onderwijskundige ontwikkelingen (EUR 6,3 miljoen), een kwaliteitsimpuls voor de schoolgebouwen (EUR 3,2 miljoen), de nieuwbouw van de Wilhelminaschool in Bennekom en de nieuwbouwprojecten voor Het Streek en extra investeringen voor het bewegingsonderwijs waaronder de nieuwbouw van het gymnastieklokaal aan de Kerkweg en de bijdrage aan de ontwikkeling van de sporthal in Kernhem. Het nieuwe IAP is niet ongeschonden uit de bezuinigingen gekomen. De raad zal op 11 november bij de behandeling van de meerjarenbegroting besluiten over een bezuiniging van structureel EUR 200.000,- op onderwijshuisvesting. De bezuiniging wordt bereikt door een viertal maatregelen:
. versobering van de investeringen voor het Streek met EUR 1,2 miljoen;


· minimalisering van de kwaliteitsimpuls van EUR 400.000,- naar EUR 100.000,- per jaar;


· het schrappen van de investeringen voor één gymnastieklokaal ten behoeve van de sporthal Kernhem;


· en het opschuiven ij de tijd van een aantal al geplande investeringen.

Ondanks deze bezuinigingen blijft het college de komende tijd de mogelijkheden onderzoeken om toch zoveel mogelijk van de voorgenomen plannen te realiseren. Samen met het schoolbestuur van Het Streek wordt onderzocht welke mogelijkheden er nog zijn om zoveel mogelijk van de nieuwbouwplannen toch door te laten gaan. Voor de ontwikkeling van de sporthal in Kernhem worden nieuwe mogelijkheden onderzocht. Onveranderd zijn de plannen voor het basisonderwijs. Hoewel de nieuwbouw van de derde en de vierde school, vanwege de vertraging in de woningbouw ontwikkeling in Kernhem zijn opgeschoven naar 2007, krijgen de schoolbesturen van CNS en van het SKOVV volgend jaar een voorbereidingskrediet. Hierdoor kunnen zij nu al starten met de plannen voor de nieuwe scholen.
De investeringen voor 2005 zijn opgenomen in het Programma 2005. Voor dit programma hebben 20 schoolbesturen in totaal 109 aanvragen ingediend. Alle aanvragen zijn beoordeeld en de motivatie voor afwijzing of toekenning in het Programma opgenomen. Met het Programma 2005 is ruim EUR 1,3 miljoen gemoeid.
Het onderwijs huisvestingsplan is een product van een goed overleg tussen de gemeente en de schoolbesturen. Uitgangspunt bij het gevoerde overleg was: toekomstvisie, leerlingenprognoses en maatwerk per school, gebouwomvang en -onderhoudstoestand. Daarmee komt tot uiting dat de gemeente Ede grote waarde hecht aan kwalitatief goede huisvesting voor de scholen.
In het Integraal Accommodatieplan 2005 2008 wordt ook ingegaan op de ontwikkelingen met betrekking tot de kinderopvang en de sportaccommodaties. Onderwijs en kinderopvangvoorzieningen zijn twee nauw verweven beleidsterreinen. Daarbij zijn kinderopvanginstellingen en peuterspeelzalen belangrijke partners als het gaat om buiten- en voorschoolse opvang. In de nota jeugdbeleid Ede (1999) wordt de verwachting uitgesproken dat deze instellingen samenwerken met andere partners zoals scholen, verenigingen en (sociaal)culturele partners voor een aantrekkelijke programmering.
In het IAP mogen de instellingen voor kinderopvang en peuterspeelzalen daarom niet ontbreken. In de praktijk is die directe samenwerking er inmiddels tussen meerdere scholen en bijvoorbeeld peuterspeelzalen en bij de ontwikkeling van School&Partners.
De relatie tussen onderwijs en sport(accommodaties) is in eerste aanleg gelegen in het gymnastiekonderwijs. Potentieel hebben echter alle beschreven sportaccommodaties een relatie met het onderwijs. Vandaar is in het plan een overzicht opgenomen van alle sportaccommodaties in de gemeente Ede. De komende jaren staat een aantal investeringen op het gebied van sportaccommodaties op de rol. Het gaat hierbij om in totaal ruim EUR 2 miljoen voor investeringen in onder andere de sporthal in Kernhem en de vervangende nieuwbouw van het gymnastieklokaal aan Kerkweg in Oud Zuid.

---