Gemeente Ede

nummer 235 / Ede, 9 november 2004

Gemeente pakt geluidsoverlast hoofdwegen aan

Gemeente Ede gaat geluidsoverlast langs de wegen van de hoofdwegenstructuur aanpakken. Voor de zomer gaf de gemeente al te kennen haar pijlen te willen richten op de verkeersbron. Met stil asfalt gaat de gemeente de geluidsoverlast te lijf.

Stil asfalt
Stil asfalt is geluidsarm. Het materiaal bestaat uit elastische dunne open deklagen (het is geen zoab), waaruit het autoverkeer het vuile regenwater uit de poriën zuigt. Door de elasticiteit is het materiaal ook zeer sterk. De geluidsafname komt overeen met het halveren van het verkeerslawaai. Dat zijn de ervaringen met de Slotlaan en de van Balverenweg, waar al stil asfalt ligt. Recentelijk is stil asfalt ook op de Edeseweg in Bennekom aangebracht.

Akoestische knelpunten
Met een verkeersmilieumodel heeft de gemeente objectieve geluidsberekeningen gemaakt en de knelpunten langs de hoofdwegenstructuur geïnventariseerd. Hieruit blijkt waar de grootste knelpunten liggen. Zodra zich een natuurlijk moment aandient op één van de geconstateerde knelpunten (bijvoorbeeld wegonderhoud of het aanleggen van leidingen) wordt het stille asfalt aangebracht. Voor het aanbrengen van stil asfalt volgt de gemeente het schema van de Meerjarenplanning Groot Onderhoud Wegen.

---