Gemeente Ede

nummer 239 / Ede, 9 november 2004

Facelift voor De Peppel/Turnstede en sporthal `t Riet

Burgemeester en wethouders willen sportzaal De Peppel/Turncentrum Turnstede en sporthal `t Riet een facelift geven. De Peppel/Turnstede moet worden losgemaakt van het voormalige zwembad De Peppel, dat binnenkort wordt gesloopt. `t Riet wordt qua voorzieningen logischer ingedeeld en moet door aanpassingen een betere akoestiek krijgen.

Sportzaal De Peppel/turncentrum Turnstede vormt bouwkundig gezien één geheel met het voormalige zwembadgebouw De Peppel. Het zwembad wordt binnen afzienbare tijd gesloopt. De sportzaal, sinds 2001 als turncentrum permanent in gebruik bij vijf gymnastiekverenigingen, blijft gehandhaafd. De gymnastiekverenigingen hebben zich in 2001 al gebundeld in de Stichting Turnstede. Turnstede is, als vaste gebruiker van het turncentrum, inmiddels een begrip geworden in de Edese sportwereld.

Aanpassingen De Peppel/Turnstede
Voor het verdere gebruik van De Peppel als turncentrum is een aantal bouwkundige voorzieningen noodzakelijk. Het is logisch dat na de sloop van het zwembad het ontstane gat in de muur wordt dichtgemaakt, maar ook voor wat betreft de toegankelijkheid en bruikbaarheid is een aantal functionele aanpassingen noodzakelijk. In het bouwplan is daarom opgenomen dat de turners een eigen centrale toegang krijgen vanaf de zuidzijde. Na afronding van de werkzaamheden kan de voorziening als een echt turncentrum tot in lengte van jaren vooruit.

Aanpassingen `t Riet
Sporthal `t Riet heeft één centrale entree met toiletunit sporters als bezoekers. Na het sporten leidt dit vanuit sporthalbeheer tot een ongewenste vermenging van publiek en sporters. Ook wil het college dat het sporthaldeel na het sporten kan worden afgesloten, zoals ook het geval is bij sporthal De Reehorst. Daarom krijgt het restauratieve deel van `t Riet nu een eigen entree met toiletunit. Tenslotte moet een aantal aanpassingen aan de hal de akoestiek verbeteren.

Kosten
De kosten van aanpassingen op beide locaties bedragen EUR 387.000,=. Hiervan wordt EUR 189.210,= gedekt uit de herontwikkeling van de zwembadlocatie, EUR 80.000,= uit de vrijval van budget van de sporthal Lunteren. De overige EUR 117.790,= wordt betaald uit DOE-gelden.
---