Ministerie van Buitenlandse Zaken


- Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

9 november 2004

Auteur

Mr J.W.H.M.Beaujean


Kenmerk


- DIE-1041/04

Telefoon

070 348 4875


Blad


- 1/1

Fax

070 348 4086


Bijlage(n)


- 1

E-mail


- JW.Beaujean@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Van Bommel


-


-

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de minister van Defensie en de staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - - het lid Van Bommel over activiteiten van mevrouw Kroes voor Lockheed Martin. Deze vragen werden ingezonden op - 26 oktober met kenmerk - 2040502280.


- DeMinister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Kamp, minister van Defensie en de heer Nicolaï, staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van het lid Van Bommel over de activiteiten van mevrouw Kroes voor Lockheed Martin.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de berichten dat de Nederlandse kandidaat Europees Commissaris voor mededinging, mevrouw Kroes, in haar toelichting aan de Europese Commissie op door haar vervulde functies binnen het bedrijfsleven niet heeft gemeld dat zij lobbywerkzaamheden voor het bedrijf Lockheed Martin heeft verricht? 1) Vindt u het juist dat zij deze activiteiten niet heeft gemeld? Zo ja, waarom? Indien neen, waarom niet?

Vraag 3

Wat is uw oordeel over de verklaring van mevrouw Kroes dat zij deze werkzaamheden niet hoefde te melden omdat het een eenmalige activiteit was?

Vraag 4

Deelt u de opvatting dat dergelijke adviezen ook gemeld zouden moeten worden?

Vraag 5

Bent u bereid bij mevrouw Kroes te informeren of zij los van haar lobbywerkzaamheden voor Lockheed Martin ook andere bedrijven op eenmalige basis van dienst is geweest? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

Van die berichten hebben wij kennis genomen. De Commissie heeft van de gedragscode om belangenverstrengeling te voorkomen een zorgvuldige uitwerking gemaakt.

Bij die uitwerking is naast de dagelijkse werkwijze ook een lijst gevoegd van instellingen waarbij mevrouw Kroes betrokken is geweest. Op die lijst staat ook Lockheed Martin vermeld.

Er is geen reden om verder aan de volledigheid van die lijst te twijfelen.

Zowel de uitwerking als de lijst met bedrijven behoren tot het publieke domein.

Vraag 2

Was het Nederlandse ministerie van Defensie, in verband met de aankoop van het Lantirn-systeem, bekend met de lobbyactiviteiten van mevrouw Kroes voor Lockheed Martin in de periode september 1996 tot eind 1997? Zo ja, op welke wijze wist u ervan?

Antwoord

Neen.

Vraag 6

Bent u bereid om in EU-verband initiatieven te nemen die ertoe dienen te leiden dat potentiële leden van de Europese Commissie op een meer gedetailleerde wijze en over een langere periode inzicht geven in hun betrokkenheid bij specifieke bedrijven? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

In de bepalingen van het verdrag en de uitwerking die daaraan is gegeven in de praktijk zijn voldoende uitgangspunten verankerd om transparantie en onafhankelijkheid van kandidaat-commissarissen te waarborgen. Nederland is groot voorstander van die transparantie. Hoorzittingen in het Europees Parlement en het opstellen van een belangenverklaring dragen hieraan bij. Het is aan de Commissie om aan die transparantie en onafhankelijkheid voortdurend te blijven vasthouden.

===