Gemeente Roermond

Bijzondere vondst tijdens herinrichting markt Roermond

Bijzondere vondst op Markt Bij de herinrichting van de Markt is afgelopen donderdag een bijzondere vondst gedaan: de resten van een kelder die mogelijk onderdeel zijn geweest van de "luif" of gewandhuis, een belangrijk gebouw in de middeleeuwen.

Volgens bronnen heeft deze luif aan de westzijde van de markt dichtbij de stadstoren ofwel de "grauwen toren" gestaan. Dit is beschreven in de literatuur die genoemd wordt in de cultuurhistorische waardestelling die de gemeente Roermond in het kader van de herinrichting heeft laten opstellen.

De "luif" is in de meest oorspronkelijke betekenis van het woord een dak op palen of kolommen. Dit naar alle zijden open bouwwerk leende zich voor de rechtspraak die naar oud voorschrift in de open lucht moest geschieden. Het was ook de plaats waar belangrijke mededelingen en stadsverordeningen werden afgekondigd. De restanten van twee muren van de kelder, met een vermoedelijke hoogte van 2,5 meter, zijn opgetrokken uit strak gesneden mergelblokken met een dikte van ongeveer 0,5 meter. Eén muur loopt parallel aan het stadhuis en is ongeveer 5 meter lang. Het andere muurdeel staat daar haaks op en is onderbroken. Op een hoogte van ongeveer 1,5 meter vanaf vloerniveau is een kaarsnis in de muur uitgespaard. Tevens is er een tweede opgraving gedaan van een mergelmuur met een lengte van maarliefst 4 meter.

Uit kaarten die in de loop der tijd van Roermond zijn gemaakt staat geen gebouw getekend; Jacob van Deventer tekende de Markt in 1554 en Herman Janssen in 1671 na de grote stadsbrand van 1655. Op de tekening die ten tijde van Napoleon, in 1814, werd gemaakt staat evenmin een gebouw in het midden van de Markt. Dat zou kunnen betekenen dat het gebouw, mogelijk de "luif", bij de grote stadsbrand van 1554 is verwoest. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

De graafwerkzaamheden op de markt worden volgens afspraak gevolgd door de leden van de gemeentelijke archeologische werkgroep en de coördinator monumentenzorg en archeologie. Vanaf maandag 8 november zijn de medewerkers van het Archeologische Dienstencentrum gestart met verder onderzoek. Zij tekenen de grondprofielen in en meten en fotograferen de muurdelen. Daarna wordt bepaald of de restanten van kelder in de huidige staat onder de bestrating van de markt bewaard kunnen worden.

Publicatiedatum: 09.11.2004 Bijgewerkt: 09.11.2004