Provincie Drenthe

GS berichten

Assen, 9 november 2004
Persberichtnummer 04-167

Provincie gaat toepassing stil asfalt onderzoeken De provincie Drenthe wil de toepassing van geluidsreducerend asfalt gaan onderzoeken op de rondweg in Coevorden. GS hebben vandaag ingestemd met het onderzoek. Bij het aanbrengen van een nieuwe deklaag op de N382 in Coevorden gaat de provincie in de vorm van een pilot in samenwerking met de gemeente Coevorden geluidsreducerend asfalt toepassen.
Volgend jaar staat groot onderhoud aan de rondweg in Coevorden gepland. De provincie ziet het onderhoud als goede aanleiding om het geluidsreducerend asfalt nader te onderzoeken omdat en vermindering van het geluid kan bijdragen tot verhoging van de leefbaarheid in de omgeving van de weg. De provincie heeft nog geen ervaringen met dit type wegdek. Het onderzoek richt zich niet alleen op de effecten op de omgeving, maar richt zich ook op het verband tussen de snelheid en intensiteit van het verkeer en de duurzaamheid van de deklaag. Het project wordt samen met de gemeente Coevorden uitgevoerd. Provincie en gemeente dragen gezamenlijk de kosten.

Europees geld voor behoud van het Drentse boerenerf De stichting Het Drentse Landschap krijgt een subsidie van 55.000 euro uit het Europese Leader+-programma voor het behoud en inrichten van authentiek boerenerven in Drenthe en het aangrenzende Friese Ooststellingwerf. Het kenmerkende Drentse erf is gedurende lange tijd goed bewaard gebleven, maar dreigt nu te verdwijnen. Gebrek aan kennis in combinatie met een hogere levenstandaard en een groot aanbod aan gewassen, die van oorsprong in deze regios niet voorkwamen, zijn de belangrijkste oorzaken van de teloorgang. Het Drentse Landschap wil het tij keren door dertig erven te selecteren, om die vervolgens te beschrijven en opnieuw in te richten. Juist in Drenthe en dit deel van Fryslân wordt het landschapsbeeld en de dorpssfeer voor een belangrijk deel door boerderijen bepaald. Het project Dahlias en Duizendschonen zal bijdragen aan de eigen identiteit en het behoud van de zo kenmerkende samenhang tussen boerderij, erf en landschap. Voorlichting wordt gegeven door middel van folders, de website van de werkgroep Boerenerven Drenthe en een symposium voor ambtenaren van betrokken gemeenten. De subsidie komt ten laste van het budget van het Drents-Friese Leadergebied en dat van Oost-Drenthe.

Meerjarenprogramma Wet bodembescherming vastgesteld GS hebben het Meerjarenprogramma Wet bodembescherming 2005 2009 vastgesteld. Het programma heeft een looptijd van vijf jaar en voldoet aan de nieuwe richtlijn van het ministerie van VROM. De jaarlijkse bodemsaneringsprogrammas komen daarmee te vervallen. Nieuw is onder meer de thematische aanpak. Een aantal themas stelt het rijk verplicht, andere heeft de provincie zelf opgenomen. Daarbij krijgen in Drenthe drie themas extra aandacht, te weten de aanpak van de terreinen van de voormalige gasfabrieken, de integratie van bodemsanering met het gebiedsgericht beleid en de provinciale regierol over de bodemsanering. Nieuw is verder de invoering van zogenoemde Bodemsanering Prestatie Eenheden (BPE), die de Algemene Rekenkamer de mogelijkheid bieden de geleverde prestaties te meten en te vergelijken met de gestelde doelen. Het komt erop neer dat de daadwerkelijk uitgevoerde bodemsaneringen worden uitgedrukt in vierkant en kubieke meters schoongemaakte grond en grondwater.
Voor de komende vijf jaar wordt een rijksbijdrage verwacht van 11.467.000 euro op een totaal geraamd bedrag van 27.317.000 euro. De provincie betaalt over die periode een eigen bijdrage van 1.232.000 euro. Hiervan is één miljoen euro gereserveerd voor de gasfabriekterreinen.
De provincie Drenthe voldoet ook aan de voorwaarde van het ministerie van VROM, dat bodeminformatie zo veel mogelijk openbaar en toegankelijk moet zijn. Informatie over bodemsanering is beschikbaar via de site www.drenthe.nl.

Bestemmingsplan Pesse Esrand gedeeltelijk goedgekeurd Het college van gedeputeerde staten heeft het bestemmingsplan Pesse Esrand gedeeltelijk goedgekeurd. Tegen dit bestemmingsplan, waar 22 woningen gepland zijn, zijn door twee omwonenden bedenkingen ingediend. Om tot een oplossing te komen heeft de gemeente Hoogeveen GS verzocht om aan het naast de omwonenden gelegen deel goedkeuring te onthouden. Gedeputeerde staten zijn hieraan tegemoet gekomen. Het gedeelte van het plan voor de bouw van 13 woningen is goedgekeurd. Het is de bedoeling dat op termijn ook de strook waaraan de goedkeuring nu nog is onthouden, met woningen wordt ingevuld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl