Ingezonden persbericht


75% van de CFO s zegt dat de technologie binnen hun organisatie hen niet ondersteunt

Onderzoek wijst uit dat CFO s behoefte hebben aan nieuwe technologie om vertrouwen in cijfers te krijgen.

Huizen, 9 november 2004 Bijna 300 CFO s en andere senior directieleden uit uiteenlopende sectoren hebben in september 04 deelgenomen aan een onderzoek dat een aanzienlijke technologiekloof bij de financiële afdelingen liet zien.

81 procent van de respondenten beschouwt hun CFO als betrouwbare adviseur. Echter slechts 25 procent vindt dat de huidige business intelligence technologie tegemoet komt aan de strategische eisen van deze sleutelrol. Dit blijkt uit het onderzoek dat gepresenteerd werd door BetterManagement.com en SAS, leverancier van business intelligence software.

Technologiekloof

Bijna driekwart van de respondenten vindt dat de huidige business technologie hen niet in staat stelt inkomsten effectief te herkennen en te benutten. Daarnaast schiet de technologie tekort bij het evalueren van bedrijfsprestaties of het identificeren van zwaktes op het operationele vlak. Het anticiperen op deze zaken kan de overall prestaties optimaliseren. Tegelijkertijd realiseert 81 procent van de respondenten zich dat zij wel van hun CFO verwachten dat die de strategische koers voor de onderneming aangeeft.

De meerderheid van de respondenten is beperkt door systemen en processen die geen begrijpelijk en strategisch inzicht geven. Ironisch genoeg ziet 88 procent van de respondenten verfijnde analyses en voorspellende planningen als belangrijk of heel belangrijk. Tegelijkertijd gaven ze bijna allen aan dat deze zaken niet of moeilijk te realiseren zijn met hun bestaande financial intelligence systemen.

Hetzelfde geldt voor fundamentele onderdelen van deze systemen zoals systeemintegratie, inzicht in prestaties, snelle combinatie van gegevens, data management en de flexibiliteit om aanpassingen te doen. Deelnemers aan het onderzoek bevestigden dat deze kwaliteiten belangrijk zijn maar tegelijkertijd moeilijk te realiseren zijn met de huidige systemen.

Paul Spoormans, Senior Consultant, SAS NL, zegt, CFO s hebben in de voorbije jaren miljoenen in de implementaties van ERP systemen gestopt. Hierdoor zijn operationele processen gestroomlijnd maar de systemen ondersteunen dezelfde CFO s maar bitter weinig bij hun echte werk. Dat is ontnuchterend. Volgens SAS is er een andere aanpak nodig is om de CFO s succesvol te ondersteunen. CFO s en hun medewerkers moeten instaat gesteld worden om gefundeerde beleidskeuzes te ontwikkelen, en succesvol te implementeren. Of het nu gaat over het beheersen van kosten, het beheersen van risico s of het sturen van verbeteringsinitiatieven of verantwoording naar de buitenwacht. Om dit geheel compleet te kunnen ondersteunen heeft SAS onlangs SAS Financial Intelligence gelanceerd, om CFO een platform te bieden om hun organisatie te ondersteunen met meer financiële intelligentie.

Samenvatting van de onderzoeksresultaten:


· Dit internetonderzoek is uitgevoerd door Bettermanagement.com onder 300 directieleden (voorzitters, CEO s en COO s);


· 81% vindt hun CFO een betrouwbare adviseur;


· 75% is van mening dat de technologie binnen hun organisatie de CFO niet ondersteunt;


· 88% noemt analyses en voorspellende planning belangrijk;


· ruim 80% zegt dat deze zaken moeilijk te realiseren zijn met hun huidige financiële systemen;


· ruim 80% vindt systeemintegratie, inzicht in prestaties, snelle combinatie van gegevens, data management en de flexibiliteit om aanpassingen te doen belangrijk, maar moeilijk te realiseren;


· 75% is van mening dat de huidige business technologie hen niet in staat stelt inkomsten effectief te herkennen en te benutten. Ook schiet de technologie tekort bij het evalueren van bedrijfsprestaties of het identificeren van zwaktes op het operationele vlak. Het anticiperen op deze zaken kan de overall prestaties optimaliseren.

Over BetterManagement

BetterManagement biedt een mix van onderwijsactiviteiten waarbij interactieve webbronnen en live conferenties gecombineerd worden om beslissers te voorzien van relevante informatie. BetterManagement organiseert ook Web seminars en video Webcasts. Informatie wordt geordend om kennis van best practices te delen en wereldwijde successen te belichten.

Ingezonden persbericht