Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

19-10-2004

Koninklijke/Shell Prijs 2004 voor prof. dr. ir. Wim van Swaaij

(Persbericht Shell Nederland B.V.)

De Koninklijke/Shell Prijs 2004 wordt dinsdag 9 november uitgereikt aan prof. dr. ir. Wim van Swaaij, hoogleraar proceskunde aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente. Van Swaaij ontvangt de prijs als bekroning van zijn pionierswerk aan omzettingstechnologieën van biomassa, ofwel het maken van gasvormige of vloeibare brandstoffen uit alle denkbare soorten groen. De Koninklijke/Shell Prijs is met een bedrag van 100.000 euro de grootste wetenschappelijke prijs die jaarlijks aan een onderzoeker in Nederland wordt toegekend.

Een onafhankelijke jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, heeft professor Van Swaaij de 45e editie van de Koninklijke/Shell Prijs toegekend. De jury omschrijft Van Swaaij als 'een chemisch technoloog die tot de wereldtop behoort en veel betekent voor Nederland'. De toekenning van de prijs wordt gezien als de ultieme honorering van zijn bijdragen aan een duurzame samenleving.

Omzettingstechnologieën van biomassa
Van Swaaij werkt sinds 1972 als hoogleraar proceskunde aan omzettingstechnologieën van biomassa. Hij vindt het van groot belang dat biomassa als energiebron een grotere rol gaat spelen: 'We missen het gevoel van urgentie, terwijl er grote stappen genomen moeten worden om tot een duurzame energievoorziening te komen. Momenteel komt 10 procent van de energie die de mensheid gebruikt van biomassa. Dit betreft met name traditionele methodes, gebruikt in ontwikkelingslanden.'
Volgens Van Swaaij moet dit percentage, op een duurzame manier, toenemen tot minimaal 30 procent om de groei van de energieconsumptie op te vangen en het CO -probleem op te lossen. 'Gelukkig heeft de EU als norm gesteld dat al in 2010 maar liefst 5,75 procent van de transportbrandstof moet komen uit duurzame energiebronnen. Maar als we aan die norm willen voldoen, moeten er nu knopen worden doorgehakt. Het probleem met biomassa is dat het in ruwe vorm een vaste stof is en voor een groot deel bestaat uit water en lucht en daardoor veel te volumineus is voor transport over lange afstanden.' Eén van de door Van Swaaij ontwikkelde technologieën, snelle pyrolyse, zet biomassa om in een vloeibaar product, waardoor biomassa makkelijk te transporteren wordt.
Van Swaaij is van mening dat Nederland zich in elk geval moet richten op de ontwikkeling van technologie. 'Nederland ontbeert de ruimte om op grote schaal energiegewassen te telen. Veel beter kunnen we ons daarom richten op technologieontwikkeling, de organisatie van de handelsstromen en het ketenbeheer.'

Debat over duurzame energie
Van Swaaij krijgt de Koninklijke/Shell Prijs uitgereikt door Jeroen van der Veer, voorzitter van het Comité van Directeuren van de Koninklijke/Shell Groep. Aansluitend aan de uitreiking volgt een debat over de toekomst van de energievoorziening. In dit debat zullen de energiespecialisten van alle grote Kamerfracties hun visie presenteren op de wijze waarop een duurzame energievoorziening tot stand kan worden gebracht. Aan het debat hebben Liesbeth Spies (CDA), Paul de Krom (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Cees Vendrik (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66) hun medewerking toegezegd. De prijsuitreiking en het debat vinden plaats bij Shell International Exploration & Production in Rijswijk.

Wilt u de prijsuitreiking op dinsdag 9 november (16.00 uur) bijwonen, meldt u zich dan aub vóór vrijdag 5 november (16.00 uur) bij Shell Mediacontacten in Den Haag.
Shell Mediacontacten
Tel. 070-377 8750
Fax 070-377 8751
media-nl@shell.com

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl