Gemeente Bernisse

- 30 KM ZONES IN BERNISSE
Zoals u wellicht gemerkt heeft krijgen alle kernen in Bernisse 30 km zones. Een 30 km zone symboliseert een verblijfsgebied. Een verblijfsgebied is vaak het begin- of het eindpunt van een verkeersbeweging. Ook zijn er, naast auto´s en vrachtauto´s ook veel langzame verkeersdeelnemers in dit gebied aanwezig, zoals (brom)fietsers en voetgangers. Alle verkeersdeelnemers moeten rekening met elkaar houden. Een aantal verkeersregels zijn daarom anders. De 30 km zone is afgebakend door verkeersborden en markering. Dat betekent dat aan het begin van de zone een bord staat en dat wanneer u de zone verlaat er weer een bord staat. Behalve wanneer er een nieuwe maximumsnelheid wordt aangegeven of er een bord einde bebouwde kom staat. Voorbeeld hiervan is de Vissersdijk in Heenvliet waarbij bij het verlaten van Heenvliet een 60 km zone wordt ingereden. Op de overgangen van de 30 km zones is eveneens een dubbele streep aangebracht. Op asfalt wordt dit gedaan met wegenverf, op een weg met klinkerverharding met twee stroken witte klinkers. De verkeersregels die samenhangen met een 30 km zone gelden dus in de gehele zone. Een 30 km zone is anders dan een woonerf! Dat wil zeggen dat er andere regels gelden dan op een woonerf. Zo is de maximumsnelheid 30 km/u in plaats van stapvoets. U mag ook langs de rijbaan parkeren en niet alleen in de vakken. En de voorrangsregels zijn anders (zie punt 3). Kinderen mogen de weg niet als speelplaats gebruiken. Een kenmerk van een 30 km zone is dat er in principe geen geregelde voorrang is binnen de zone. Dit houdt in dat alle bestuurders van rechts, dus óók fietsers, voorrang hebben. Op kruispunten waar een overgang ligt tussen 30 km zone en 50 km is wel een voorrangsregeling van kracht. Verkeer wat de 50 km weg op wil moet voorrang verlenen aan het alle bestuurders op die weg. Bovenal geldt echter: "Voorrang moet je krijgen, niet nemen!". Er zijn binnen Bernisse een paar uitzonderingen. Op deze kruispunten geldt wel een voorrangsregeling, o.a. in Oudenhoorn bij de Kaatsbaan en Dorpsweg-Eeweg is dit het geval. Kijk dus goed of de voorrangssituatie gewijzigd is! De maximumsnelheid binnen de zone wordt teruggebracht tot 30 km/u. Wanneer u in een 30 km zone rijdt krijgt u te maken met veel langzame verkeersdeelnemers. Let daarom extra goed op en neem uw verantwoordelijkheid. Rijd, indien nodig, dan ook langzamer dan 30 kilometer per uur. Wij hebben de politie verzocht om, zeker in de beginperiode, e xtraaandachttebestedenaanhetnalevenhiervan.Wees dus gewaarschuwd.
Veel dingen blijven gewoon hetzelfde:
1. Met het parkeren van een voertuig mag u nooit een uitrit blokkeren. Houdt er ook rekening mee dat wanneer u aan de overkant van een straat geparkeerd staat, u ook een uitrit kan blokkeren! Parkeren mag ook nooit op het trottoir.
2. De doorgang van een weg moet altijd open blijven voor de alarmdiensten. Houdt u ook rekening met de omvang van bijvoorbeeld een vuilnisauto of brandweerauto. Parkeer dus niet te dicht op een kruispunt (meer dan 5 m uit het kruispunt).

Kijk ook eens op internet voor de betekenis van verkeersborden of verkeersregels. Dit kan o.a. op www.verkeerstekens.nl of www.tdekkers.nl
9-11-2004