Gemeente Oosterhout

Begroting opnieuw in teken van ombuigingen

Stijging lokale lastendruk beperkt

Het college van burgemeester en wethouders heeft in haar vergadering van 28 september jl. de begroting 2005 vastgesteld. De begroting is de vertaling van de perspectiefnota die het college in mei van dit jaar heeft vastgesteld.

Stijging lastendruk beperken

Vanwege rijksbezuinigingen komt de gemeentebegroting steeds meer onder druk te staan. Vooral de afschaffing van de zalmsnip leidt, voor een modaal gezin, tot een toename van de lokale lasten met 5,1%.

Portefeuillehouder financiën Frank Gerbrands: "Het college is van mening dat het niet verantwoord is de lastendruk voor de burger nog verder te verzwaren. Vandaar dat we hebben besloten de stijging van de lokale lasten zoveel mogelijk te beperken. Dit hebben we gedaan door de afvalstoffenheffing met 8,3% te verlagen en de stijging van de overige heffingen zoveel mogelijk te beperken. Neemt niet weg dat reeds eerder het besluit is genomen dat de Onroerend Zaak Belasting (OZB) komend jaar met 5,2% stijgt en dat ook de rioolheffing door de toegenomen kosten stijgt met 14%. Aangezien de afvalstoffenheffing daalt en deze een groot aandeel vormt van de totale lastendruk, bedraagt de lokale lastenstijging van de gemeente bedraagt slechts
1,6%", aldus Gerbrands. Voor een modaal Oosterhouts gezin bedraagt de stijging van de totale lastendruk 6,7%.

"Bovendien heeft het college besloten ruim 800.000 te onttrekken uit de algemene reserve (de spaarpot van de gemeente bedoeld voor het opvangen van eenmalige tegenvallers). We halen twee jaar geld uit deze spaarpot. De verwachting is dat 2007 weer een positief beeld zal geven".

Perspectiefnota

Alle ombuigingen uit de perspectiefnota zijn in de begroting geconcretiseerd en, waar nodig, opnieuw afgewogen. Ook zijn aanvullende ombuigingen toegevoegd.

Een belangrijkste wijziging ten opzichte van de perspectiefnota 2005 betreft het voorstel om de horeca in de Oosterheidehal en Arkendonk in eigen beheer te gaan exploiteren. Het college heeft besloten deze ombuiging niet door te voeren. Ook het voorstel om de woonkostensubsidie af te schaffen, is door het college ingetrokken. Dat geldt ook voor het ombuigingsvoorstel met betrekking tot de herinvoering van een drempelbedrag voor het leerlingenvervoer. Als gevolg van een vastgesteld amendement vanuit de raad, kan deze ombuiging niet worden gerealiseerd.

Opvallende ombuigingsvoorstellen die al in de perspectiefnota stonden en ook in de begroting terug te vinden zijn ondermeer de besparing op het onderhoud van openbaar groen, het opheffen van de monumenten commissie en het niet invullen van de formatie voor een cultuurmakelaar. Ook het niet subsidiëren van (een deel van) de aanpassingskosten voor een woning in het kader van de Wet Voorzieningen gehandicapten, blijft gehandhaafd. Daarnaast zal er ook in 2006 geen financiële, ruimte zijn voor nieuw beleid dus ook voor dat jaar geldt het principe van oud-voor-nieuw.

Aanvullende voorstellen

Daarnaast heeft het college besloten dat er een aanvullende taakstellende ombuiging gerealiseerd moet worden op het gebied van personeel om de stijgende personeelskosten te beperken. Bovendien wordt binnen de bedrijfsvoering gezocht naar extra efficiencyverbeteringen.

Ook heeft het college besloten om het parkeerexperiment om bezoekers de mogelijkheid te bieden gratis te parkeren in de binnenstad, uit te stellen tot 2007

Uitgangspunten

Bij het opstellen van de begroting heeft het college zich laten leiden door vier uitgangspunten:

* Burgers hebben een eigen verantwoordelijkheid voor het eigen functioneren waarbij er sprake is van een ruime solidariteitsrand en aandacht voor de sociaal zwakkeren.

* Overheid, burgers en bedrijven zijn samen verantwoordelijk voor de inrichting van de samenleving.

* De overheid creëert een maatschappelijke economisch vangnet.
* Het principe van "schoon, heel en veilig" uit het politiek akkoord.

Als gevolg van deze uitgangspunten heeft het college er bewust voor gekozen geen aanvullende ombuigingen voor te stellen op het gebied van minimabeleid. Dit betekent dat de gemeente de landelijke korting op het gemeentefonds op het gebied van minimabeleid ( 550.000) voor 50% doorvertaald naar het gemeentelijke minimabeleid. In het kader van "schoon, heel en veilig worden geen ombuigingen voorgesteld op het gebied van de verkeersveiligheid, integrale veiligheid en de kwaliteitsimpuls openbare ruimte.

Procedure

De gemeenteraad behandelt de begroting 2005 op 9 november a.s. aanvang 16.00 uur in

de raadzaal op het stadhuis.
Mutatiedatum 04/10/2004
25/12/2004