Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Dordrecht, 29 oktober 2004

Open Huis nieuw logeerhuis De Bijenkorf in `s-Gravendeel

Op dinsdag 9 november houdt de Gemiva-SVG Groep van 15.00 tot 20.00 uur open huis in het nieuwe logeerhuis De Bijenkorf aan de Goudsbloemstraat 29 in `s-Gravendeel.
De open dag wordt gehouden nog voordat de eerste bewoners half november komen logeren. Buurtbewoners, belangstellenden en mogelijke vrijwilligers krijgen op de open dag de gelegenheid het gehele gebouw te bekijken en vragen te stellen over de werkwijze rond logeren voor mensen met een handicap.

De Bijenkorf is een logeerhuis voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap en/of een meervoudige beperking. Het thuis verzorgen van een verstandelijke of meervoudige huisgenoot is soms een zware belasting. Dankzij de logeermogelijkheid hebben de ouders tijd voor zichzelf en/of eventuele andere kinderen. Daarnaast heeft een logeerhuis de faciliteiten die nodig zijn voor iemand met een handicap, want iemand met een handicap kan niet overal logeren. Ook vervult het logeerhuis een functie als het uit huis gaan een te grote stap is voor de betrokkene en/of de ouders. Via logeren gaat het losmakingsproces geleidelijk.

Unieke inrichting
De voormalige apotheek met woonhuis aan de Goudsbloemstraat is dit voorjaar verbouwd tot logeerhuis. Daarbij wist de architect de indeling van het pand optimaal te benutten zonder daarbij de typische architectuur van het gebouw aan te tasten. Het logeerhuis beschikt op de begane grond over zes kamers met eigen badkamer, die volledig aangepast zijn om meervoudig gehandicapten te laten logeren. Iedere kamer heeft een eigen rolstoeltoegankelijke badkamer met daarin alle faciliteiten voor de persoonlijke verzorging.

Op de eerste verdieping zijn vier kamers voor logés die kunnen lopen. Twee van die kamers beschikken over een eigen badkamer, voor de twee andere kamers is een gezamenlijke badkamer met toilet beschikbaar.

Verder beschikt De Bijenkorf over een sfeervolle huiskamer met open haard, een activiteitenruimte, een vrij grote tuin en een keuken.

Reserveren
Mensen met een verstandelijke handicap of een meervoudige beperking kunnen via een reserveringssysteem doordeweeks en/of in het weekend logeren in De Bijenkorf. Voor de toekomst wordt bekeken of het mogelijk is dat mensen er in deeltijd gaan wonen, dus een paar vaste dagen bij hun ouders thuis en de andere dagen vast in het logeerhuis.

De kosten van het verblijf in het logeerhuis worden - op een eigen bijdrage na - betaald door de AWBZ. Logeerhuis De Bijenkorf is een nieuwe activiteit van de Gemiva-SVG Groep en is bestemd voor logés uit de Drechtstreek en de Zuid-Hollandse Eilanden.
Verspreid over deze regio is de Gemiva-SVG Groep al actief met ondersteuning aan mensen met een handicap. Er zijn activiteitencentra, woonlocaties, kinderdagcentra en er vindt ondersteuning plaats in het gezin, op scholen, op het werk en bij mensen die zelfstandig wonen.