Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Weggeefwinkel Utrecht bestaat een jaar en verruimt haar openingstijden

Dinsdag 9 november viert de Weggeefwinkel aan het Vredenburg in Utrecht haar 1-jarig bestaan. Food Not Bombs verzorgt die dag, als verjaardagskadootje, gratis eten in de versierde winkel. Bovendien zal de weggeefwinkel vanaf de verjaardag niet alleen op dinsdag- en zaterdagmiddag meer open zal zijn, maar ook op donderdagavond. Naast dit alles zullen natuurlijk ook weer de gebruikelijke schoenen, kleren, boeken, keukenspullen en allerlei andere artikelen weggegeven worden, en kan iedereen de spullen die hij of zij niet (meer) gebruikt afgeven.

De Weggeefwinkel werd een jaar geleden opgericht met de bedoeling een plek te zijn waar mensen de spullen die ze zelf niet meer gebruiken heen kunnen brengen en waar iedereen, rijk of arm, mee kan nemen wat hij of zij nodig heeft. Bovendien was het idee dat de winkel een plek zou kunnen bieden aan mensen om even uit te rusten, gewoon maar wat te zitten of een gratis kopje koffie of thee te drinken. Met oude kasten, afgedankte spullen van ouders en vrienden en wat resten verf werd in het voormalige pand van Dump 2000 een begin gemaakt met de inrichting en op 8 november 2003 opende de Utrechtse Weggeefwinkel haar deuren.

Nu, een jaar later, is de Weggeefwinkel een bekende plek geworden in de Utrechtse binnenstad. Honderden mensen komen er regelmatig spullen brengen of zoeken, en duizenden broeken, truien, jassen, boeken, kopjes, knuffels, computers, kattenbakken en andere voorwerpen zijn er inmiddels al van eigenaar gewisseld. Zo'n 15 vrijwilligers houden de winkel draaiende; ze ruimen op, nemen de spullen aan, sorteren alles, zetten koffie en thee en beantwoorden de vele vragen ('kan ik dit écht zomaar meenemen? Ik voel me een beetje een dief!').

De weggeefwinkel blijkt een succesvol initiatief te zijn tegen de overhaaste consumptiemaatschappij en milieuvervuiling en vóór een solidair, mens- en milieuvriendelijk en positief alternatief. Één van de vrijwilligers: 'je merkt dat er steeds meer mensen ook vooral langskomen voor een praatje of een kopje koffie. Af en toe neemt er iemand een pak koekjes mee waar dan natuurlijk iedereen van kan pakken. Er blijkt gewoon behoefte te zijn aan een plek waar je even uit kunt rusten, waar je niks hóeft, waar mensen zonder eigenbelang vriendelijk zijn voor elkaar.'

De Weggeefwinkel is elke dinsdag geopend van 14.00 tot 18.00, zaterdag van 14.00 tot 17.00 en vanaf 11 november donderdag van 18.00 tot 21.00.

Weggeefwinkel@puscii.nl


---- --