Nederlandse Politiebond


Tekst sociaal akkoord onderweg naar NPB-leden


In de nacht van 5 op 6 november is door de sociale partners en het kabinet alsnog een onderhandelingsuitkomst bereikt over heikele punten als prepensioen, levens-loop, WAO, tweede ziektejaar, WW en kinderopvang.

Eerder dit jaar liep op 18 mei het overleg over deze zaken hopeloos vast, waarna de vakbeweging vanaf de zomer talloze acties en demonstraties op poten heeft gezet. De massale deelname aan deze acties heeft bijgedragen aan het bewerkstelligen van een meer toeschietelijke houding van het kabinet.

Nader overleg met de minister Afgezet tegen de oorspronkelijke plannen van het kabinet Balkenende-II is de bereikte onderhandelingsuitkomst een aanmerkelijke verbetering. Daarmee is echter nog niet gezegd dat alle problemen zijn opgelost. Om het onderhandelingsresultaat handen en voeten te geven, moet namelijk nog van alles worden geregeld aan de zogenaamde 'sectortafels' in ons geval dus in het overleg tussen de vakbonden en politiewerkgever minister Remkes. Of dat op alle terreinen (bijvoorbeeld op dat van prepensioen en levensloop) tot onze tevredenheid zal gebeuren, is allerminst zeker.

Op veel vragen die onze leden de afgelopen 48 uur per e-mail hebben ingezonden, valt op dit moment dan ook simpelweg nog geen definitief antwoord te geven. Nog even geduld; er wordt aan gewerkt!

Het woord is aan de leden Hoe dan ook, het nu bereikte onderhandelaarsakkoord lijkt in de gegeven omstandig- heden het maximaal haalbare. De uitkomst zal aan de FNV-leden worden voorgelegd ter beoordeling. Dat gebeurt in de loop van de volgende week, vanaf 18 november. Daarna hebben de leden een kleine 14 dagen de tijd om hun oordeel kenbaar te maken.

Ledenvergaderingen
Er zijn NPB-afdelingen die in de week 47 of 48 een ledenvergadering beleggen om met de leden die daar behoefte aan hebben van gedachten te wisselen over het onder- handelingsresultaat. Let dus op een eventuele aankondiging van je afdelingsbestuur.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 08 11 2004 NPB