Ingezonden persbericht


Persberich

Amersfoort, 9 november 2004

VNA introduceert nieuw vergoedingssysteem voor apotheken

AMERSFOORT - De stichting Verenigde Nederlandse Apotheken (VNA) komt met een nieuw vergoedingssysteem voor apotheken: het "kostprijsplus-model". Dit systeem houdt in dat slechts de kostprijs van het ingekochte geneesmiddel wordt doorberekend aan de zorgverzekeraar, terwijl er een redelijke vergoeding wordt gevraagd voor de door de apotheker te verrichten inkoopfunctie. Dit is mogelijk omdat VNA beschikt over een eigen inkoopcombinatie.

VNA ziet de inkoop door apothekers niet als handel, maar als behorende bij de dienstverlening. Omdat de stichting altijd al een tegenstander is geweest van de beloningsstructuur zoals die zich vanaf het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw heeft ontwikkeld, heeft zij het kostprijsplus-model ontwikkeld. "Het effect van dit nieuwe vergoedingssysteem zal zijn dat er marktwerking ontstaat, niet alleen ten aanzien van de prijsvorming van geneesmiddelen, maar ook ten aanzien van de honorering van de inkoopfunctie van de apotheker", stelt VNA-directeur Johan van Leeuwenstijn. "Hierdoor ontstaat naar onze inschatting een unieke kans om de verhoudingen in dit segment van de gezondheidszorg blijvend te verbeteren."

Het kostprijsplus-model wordt dinsdag 9 november tijdens een symposium in Amsterdam officieel gepresenteerd aan de zorgverzekeraars, beleidsbepalers in de gezondheidszorg en de aan VNA gelieerde apothekers. Het is de bedoeling dat zorgverzekeraars en apothekers per 1 januari 2005 op basis van dit nieuwe systeem contracten kunnen sluiten. Alle openbare, onafhankelijke apothekers kunnen deelnemen, mits zij participeren in de collectieve inkooporganisatie VIA B.V.

De onafhankelijke stichting VNA houdt zich sinds 1948 bezig met de verwerving en tijdelijke exploitatie van apotheken. De stichting bezit 20 apotheken en neemt deel in 75 apotheken, terwijl nog eens 100 apothekers banden met haar hebben. Info: www.vna.nl

Noot voor de redactie (