Ingezonden persbericht


VERSCHERPT TOEZICHT VANWEGE STROPERS IN NOORDDUINEN

Konijnen in Nederland hebben het moeilijk. De aantallen staan bijna overal onder druk vanwege besmettelijke ziekten. In de Noordduinen tussen Callantsoog en Den Helder is de konijnenstand ouderwets hoog. Wat daarvan de oorzaak is, wordt nog onderzocht. Helaas heeft dit ook konijnenstropers naar het gebied getrokken. Om de stropers te ontmoedigen wordt de surveillance 's nachts geĂŻntensiveerd. Er wordt hiertoe nauw samengewerkt tussen de marechaussee, de politie en de beheerders van Landschap Noord-Holland.

De stroperij werd onlangs ontdekt door bewakingspersoneel van het defensieterrein Botgat. Helaas kon toen niemand aangehouden worden. Naar aanleiding van dit incident heeft Landschap Noord-Holland contact gezocht met de diensten die in dit gebied de sterke arm vormen. Afgesproken is toen dat er regelmatig 's nachts gecontroleerd gaat worden. Overdag wordt er goed gelet op sporen van stroperij. Denk daarbij aan strikken die in de duinen worden achtergelaten.

Landschap Noord-Holland is juist bijzonder zuinig op de konijnen in de Noordduinen. Ze zorgen door hun gegraas voor een blijvend open duinlandschap met bijzondere planten. Een aantal zeldzame vogels zoals de tapuit maakt dankbaar gebruik van verlaten konijnenholen om te broeden. De zandhagedis profiteert van de open zandige plekken die het gegraaf van konijnen ontstaan.

Iedereen die iets verdachts ziet, wordt opgeroepen dit aan de politie of aan Landschap Noord-Holland door te geven.

////////////////////////////

Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de voorlichter van Landschap Noord-Holland, Johan Stuart, 0251-362 747 of mobiel 06-53129644.

Castricum, 9 november 2004