ChristenUnie


Overgangsregeling voor grijs kenteken Maandag 8 November 2004 - 15:04

ChristenUnie komt met amendement op Belastingplan 2005

De ChristenUnie wil dat er een overgangsregeling komt voor particulieren met een busje met grijs kenteken. Dat blijkt uit een amendement van André Rouvoet op het Belastingplan 2005. Rouvoet: Er zijn nogal wat gezinnen die een bus met grijs kenteken hebben aangeschaft, omdat ze een luxe MPV niet kunnen betalen. Door de afschaffing van het grijs kenteken komen ze nu in de financiële problemen, omdat ze van de ene op de andere dag 5 tot 6 keer zoveel belasting voor hun bus moeten gaan betalen. Dat vind ik onredelijk, vooral omdat zij te goeder trouw gebruik hebben gemaakt van een wettelijke regeling. De overgangsregeling is een sterfhuisconstructie, dat houdt in dat iedereen die voor 1 januari 2005 in het bezit was van een bus met grijs kenteken niet opgezadeld wordt met een verhoging van de motorrijtuigenbelasting voordat het voertuig van eigenaar wisselt.

De onaangekondigde afschaffing van het grijs kenteken door een amendement Verhagen c.s. veroorzaakte nogal wat maatschappelijke onrust. Veel particuliere bezitters van een bestelauto of bus zijn bang dat ze in de financiële problemen komen.

De dekking voor het amendement wordt gevonden in de introductie van een bonus/malus-systeem in de BPM (aanschafbelasting) voor personenautos, waarmee de BPM wordt gedifferentieerd naar CO2-uitstoot. Dat treft met name trendy terreinwagens (Sport Utility Vehicles), die gemiddeld zon 35% meer CO2 uitstoten dan doorsnee autos.

---