Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

MINLNV: EU lidstaten en NGOs buigen zich over vogel...

9 november 2004

EU LIDSTATEN EN NGOs BUIGEN ZICH OVER VOGELBESCHERMING

BERGEN OP ZOOM, 9 november 2004 . Ruim 150 vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en maatschappelijke organisaties hebben dinsdag een aantal belangrijke stappen gezet in de richting van betere bescherming van vogels in de Europese Unie.

Tijdens een conferentie ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Europese Vogelrichtlijn, georganiseerd door het Nederlandse EU-voorzitterschap en de Europese Commissie, werden de gedelegeerden het eens over een pakket aanbevelingen en concrete acties. Die zullen in december 2004 aan de Milieuraad worden gepresenteerd. De voorgestelde acties moeten een belangrijke bijdrage leveren aan het stoppen van het verlies van biodiversiteit in de Unie in 2010.

De aanbevelingen behelzen onder meer de voltooiing van het Europese netwerk van zogenaamde Speciale Beschermingszones (Vogelrichtrichtlijngebieden) in 2005 en verdere uitbreiding van dat netwerk naar open zee in 2008. Op dit moment beslaan de Europese Vogelrichtlijngebieden ruim 356.600 vierkante kilometer, bijna tien maal de oppervlakte van Nederland.

.In de afgelopen 25 jaar is veel bereikt op het gebied van de bescherming van vogels,. zei minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na afloop van de conferentie. .Het netwerk van Vogelrichtlijngebieden beslaat nu al 8 procent van de oppervlakte van de EU. In die gebieden geldt een streng beschermingsregime, en dat is een belangrijke reden dat wetlands en andere sleutelgebieden gespaard zijn gebleven..

Maar ondanks de successen van de afgelopen kwart eeuw is dit niet het moment om op de lauweren te gaan rusten, aldus Veerman.

.We mogen onze ogen niet sluiten voor wetenschappelijke gegevens die duiden op een neergang van de populaties van een groot aantal vogelsoorten, met name weidevogels,. zei de bewindsman. .Ernstiger nog is dat deze neergang een algemene kwaliteitsverslechtering zou kunnen weerspiegelen van de natuur in Europa. En dat raakt het vermogen van onze ecosystemen om de goederen en diensten voort te brengen die aan de basis liggen van duurzame ontwikkeling in de Europese Unie..

Een belangrijke aanbeveling van de tweedaagse conferentie behelst een betere afstemming van de diverse Europese beleidsterreinen (zoals infrastructuur, visserij en land- en bosbouw) met de Vogelrichtlijn. Andere punten betreffen onder andere versterking van onderzoeksinspanningen, voorlichting en financiering.

Aan de conferentie namen ruim 150 afgevaardigden deel van de 25 lidstaten van de EU, drie kandaatlidstaten, Turkije, de Europese Commissie en een dozijn niet-gouvernementele organisaties op het gebied van vogelbescherming, milieu, de landbouw en het bedrijfsleven.

09 nov 04 13:34