Nederlandse Vereniging van journalisten

Overleg over arbeidsvoorwaarden bij BNR
9 november 2004
Brief

Beste collega's,

In vervolg op de ledenbijeenkomst bij de NVJ heeft een gesprek met de directie en hoofd personeelszaken van BNR plaatsgehad.

In deze bijeenkomst heeft de NVJ naar voren gebracht dat wij het overleg over de arbeidsvoorwaarden bij BNR formeel willen gaan voeren.

De BNR-directie heeft aangegeven hier niet negatief tegenover te staan en heeft zich bereid verklaard om op korte termijn de onderwerpen voor een dergelijk overleg te willen inventariseren.

De directie heeft verder gemeld dat zij al bezig is met het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden bij BNR. Hiertoe is een personeelshandboek opgesteld waarin de nu bestaande arbeidsvoorwaarden worden opgesomd.
Daarin staan bepalingen over het aantal te werken uren, vakantiedagen en verschillende verlofregelingen. Voorts wordt in dit handboek vanaf dit jaar voorzien in een kinderopvangregeling, een tegemoetkoming particuliere ziektekosten, een overwerkregeling en een regeling voor toeslagen bij onregelmatige werktijden.

Een aantal zeer wezenlijke arbeidsvoorwaarden ontbreekt echter nog in dit handboek. Juist daarover wil de NVJ de komende periode afspraken maken. Daarbij zal zeker gekeken worden naar de collectieve afspraken die bij het FD gelden. Tegelijkertijd zal in de onderhandelingen rekening moeten worden gehouden met de vooralsnog beperkte financiële ruimte bij BNR.

Loongebouw: De NVJ heeft aangegeven dat zij in samenspraak met de directie wil komen tot een marktconform en transparant loongebouw voor BNR.
Daarin moet duidelijk worden wat de aanvangs- en eindniveaus zijn van de verschillende journalistieke functies en op welke jaarlijkse loonsverhogingen het personeel recht heeft bij goed functioneren. Pensioenregeling: Door ons is onderstreept dat een pensioenregeling bij BNR dient te worden ingevoerd van een behoorlijk niveau en met een gangbare verdeling van premielasten (1/3 werknemer / 2/3 werkgever)

Eindejaars/winstuitkering: Bij BNR is geen winstdelingsregeling noch een vaste eindejaarsuitkering.

WAO/ ziektewetaanvullingsregelingen: Bij BNR wordt bij ziekte na een maand 70% doorbetaald. Elders is 100%-loondoorbetaling in het eerste (en tweede) ziektejaar gebruikelijk. Voorts ontbreekt een WAO-hiaatregeling.

Invulling werktijden/overwerk: Om structureel overwerk te voorkomen, dienen realistische werktijdenregelingen overeen gekomen te worden. (e.g.: verslaggevers in een 4x 10-uurrooster en/of reële mogelijkheden om overwerk te compenseren)

Redactiestatuut: Bij BNR ontbreekt een redactiestatuut, waarin onafhankelijkheid en medezeggenschap van de redactie geregeld wordt.

Daarmee zijn wat de NVJ betreft de belangrijkste agenda-punten voor een collectief overleg opgesomd.

Hieraan voorafgaand zullen partijen middels een meer technisch overleg in kaart brengen op welke onderdelen collectieve regelingen getroffen kunnen worden en hoe die er uit zouden kunnen zien.

Daarna zal de NVJ inzetten op een formeel onderhandelingstraject, waarin we jullie als leden intensief willen betrekken. Doel zou moeten zijn om in de loop van 2005 te komen tot een eerste CAO voor BNR.

Als jullie nu al vragen of opmerkingen hebben, neem gerust contact op met ondergetekende op tel.nr. 020-6766771 of via omroep@nvj.nl

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning
secretaris omroepzaken NVJ
tbruning@nvj.nl