Veilig Amsterdam


Stadsdeel Amsterdam-Centrum - Meldpunt Zorg en Overlast: Jaarverslag 2003
09/11/2004 - Het Meldpunt Zorg en Overlast (voorheen: Meldpunt Bestrijding Extreme Overlast) van stadsdeel Amsterdam-Centrum was ook in 2003 een belangrijk middel bij het bestrijden en voorkomen van extreme (buren)overlast, zo blijkt uit het Jaarverslag over 2003 van het meldpunt.
In 2003 kwamen 403 meldingen binnen, waarvan 209 overlastklachten. 127 klachten konden in hetzelfde jaar worden afgehandeld, waarvan 87 procent naar tevredenheid van de melders.

Wat doet het Meldpunt Zorg en Overlast?
Het meldpunt werd in 1996 opgericht en voorziet nog steeds in een belangrijke behoefte. Doordat het meldpunt zorgdraagt voor de coördinatie tussen de verschillende en uiteenlopende schakels in de keten van zorgverleninginstanties kan de overlast doelmatig worden bestreden. Het meldpunt levert zo een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in het stadsdeel, ook in preventieve zin.

Door actieve hulp aan veroorzakers, waarbij zonodig hulpverlening onder dwang plaatsvindt en ontruiming als laatste drukmiddel niet uit de weg wordt gegaan, lukt het voor veel mensen een goed zorgkader te bieden en ontruimingen doorgaans te voorkomen. Er wordt echter niet alleen hulp geboden aan veroorzaker maar ook aan de melder. Een klacht wordt pas als 'afgesloten' beschouwd als de overlast daadwerkelijk is opgehouden of tot een aanvaardbaar niveau is teruggebracht.

Ook voor het melden van straatoverlast kunt u nu bij het Meldpunt terecht
Dit jaar is het meldpunt uitgebreid. Behalve extreme (buren)overlast behandelt het meldpunt nu ook klachten over straatoverlast. Hiertoe wordt ook het cameratoezicht ingezet. Ook is in samenspraak met het Openbaar Ministerie, politie, de centrale stad en stadsdeel Amsterdam-Centrum subsidie aangevraagd voor het oprichten van het Veelplegers Actie Team.

Hierin zullen justitie, de politie, GG&GD, de reclassering en het stadsdeel samenwerken om (verslaafde) veelplegers aan te pakken.

Reactie wethouder
Els Iping, stadsdeelwethouder Zorg: "Het isoleren van bewoners die hun omgeving ernstige overlast bezorgen is in de binnenstad gelukkig niet nodig, dankzij een goed functionerend meldpunt."


Via de website van het stadsdeel is het jaarverslag te downloaden.
www.centrum.amsterdam.nl