Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-174

Den Haag, 9 november 2004

Verkocht: circa 622 ha domeingrond

Domeinen heeft dinsdag 9 november de blote eigendom van circa 622 ha altijddurende erfpachtgrond voor 10.370.644 euro gegund aan Fortis Vastgoed. De verkoop heeft betrekking op 14 landbouwbedrijven in Oostelijk Flevoland. De erfpachtovereenkomsten blijven bestaan, de nieuwe erfverpachter treedt in de rechten en plichten van de Staat als bloot eigenaar.

Met de gunning is de pilot 'verkoop aan derden' succesvol afgerond. Eind 2002 besloot het kabinet de door de Tweede Kamer aangenomen motie Zalm c.s. uit te voeren. Die motie behelst een extra impuls voor het veiligheidsbeleid in Nederland. De daarmee gepaard gaande kosten moeten gedekt worden uit het verkopen van een deel van de agrarische domeingronden. Voor de uitvoering werd gekozen voor het opheffen van de verkoopstop op niet-strategische altijddurende erfpachtgronden. Zittende erfpachters werden eenmalig in de gelegenheid gesteld de grond te kopen. In de gevallen waarbij de erfpachter heeft afgezien van aankoop, wordt verkocht aan derden. Via een pilot met een openbare inschrijving zijn nu in dit kader de eerste blote eigendommen verkocht.

Naast de verkoop van niet-strategische altijddurende erfpachtgronden worden alle 40- jarige niet-strategische erfpachtgronden en niet-strategische grondbankgronden verkocht. Het verkooptraject aan zittende erfpachters van deze domeingronden loopt op dit moment nog.