Ingezonden persbericht


Persbericht

STEELCASE INTRODUCEERT NIEUWE WERKPLEKARCHITECTUUR - FORWARD

Houten, 9 november 2004 - Steelcase, marktleider in kantoorinrichtingen, introduceert een vernieuwend meubilairsysteem, Forward - het eerste kantoorsysteem dat werkruimte en architectuur als een integrale eenheid beschouwt. Forward is voor het eerst tentoongesteld op 19 oktober op de Orgatec in Keulen. Het concept staat voor technisch hoogstaande up to date werkplekinrichtingen en gaat verder dan alle andere systemen bij het streven naar optimale oplossingen die voldoen aan de behoeften van de moderne gebruiker.

Forward is ontstaan uit de samenwerking tussen Steelcase en het bekende architectuur-, planning- en designbureau Foster & Partners van Norman Foster. In deze voor beide partijen succesvolle alliantie bracht Steelcase zijn kennis van gebruikersbehoeften, werkmethoden en arbeidsprocessen in, terwijl Foster & Partners zijn knowhow inzake kantoorarchitectuur, werkplekinrichting en modern design ter beschikking stelde. Door dit unieke samenwerkingsverband werd een meer holistische benadering van de werkplekplanning mogelijk, wat heeft geleid tot een totaal nieuwe manier van denken op het gebied van kantoorinrichting - een concept dat door Steelcase "werkplekarchitectuur" wordt genoemd.

Werkplekarchitectuur

De idee achter het concept "werkplekarchitectuur" bestaat erin het kantoor te beschouwen als één geheel, waarin gebouw, interieur, kantoormeubilair en technologie geïntegreerd zijn. Deze fundamenteel nieuwe benadering brengt voor het eerst werkplekfaciliteiten en kantoorarchitectuur in één concept samen.

Forward steunt op het besef dat de werkomstandigheden voor kenniswerkers een radicale verandering ondergaan. De moderne technologie, één van de belangrijkste veroorzakers van vernieuwing, heeft een situatie doen ontstaan waar kantoorwerk niet langer wordt beperkt tot het traditionele bureau en de traditionele kantooruren: werken kan en moet tegenwoordig overal en altijd. Bovendien heeft de snelle ontwikkeling van draagbare en draadloze technologie ertoe bijgedragen dat medewerkers vandaag van hun werkomgeving dezelfde vrijheid, mobiliteit en technische faciliteiten verlangen als in hun privé-leven. In werkelijkheid echter lopen de meeste kantoorinrichtingen achter op deze nieuwe werkcultuur. Hun structuur en meubilair zijn te star en te complex van opzet om aan de steeds veranderende behoeften te kunnen voldoen. Steelcase Forward daarentegen werd speciaal zo ontworpen dat veranderingen steeds mogelijk zijn en nieuwe werkstijlen, nieuwe levensstijlen en nieuwe organisatievormen efficiënt worden ondersteund.

Structuur en vrijheid

Forward schept een evenwicht tussen organisatiestructuur en individuele vrijheid. Met behulp van de innovatieve "bridge" en "post and beam" kunnen interieurontwerpers een basisstructuur scheppen waarop alle inrichtingselementen worden gebouwd. Daardoor kan de werkomgeving volgens de meest uiteenlopende opties worden gestructureerd - met een harmonische eenheid tussen de diverse werkruimten - en wordt er tegelijk voor gezorgd dat alle werkplekken voorzien zijn van de nodige aansluitingen voor elektra en data. De "bridge" neemt hierbij de klassieke functies van het traditionele bureau over, maar integreert meteen ook alle elektronische werkmiddelen (telefoon, computer), aansluitingen, bekabeling, accessoires, bergruimte en verlichting. Het eigenlijke werkblad wordt hierdoor in grote mate vrijgemaakt en kan zodoende kleiner, lichter en onafhankelijk worden. We noemen het dan ook gewoon een tafel.

Dankzij deze combinatie van een vaste « bridge » met een mobiele « tafel » biedt Forward de gebruikers een grote vrijheid, waardoor het mogelijk wordt de individuele werkruimte op gelijk welk moment uiterst snel aan te passen aan individuele of collectieve taken. De tafel kan snel worden verplaatst voor een bespreking in geval van onvoorzien bezoek, om daarna weer terug bij de bridge te worden gezet voor concentratie­werk. Dit concept brengt nieuwe vrijheid en een grotere mobiliteit in het kantoor en maakt het mogelijk dat dezelfde ruimte door de werknemer voor uiteenlopende activiteiten wordt gebruikt.

Diverse opstellingsmogelijkheden

Dankzij het buitengewoon flexibele concept van Forward kan een gegeven werkruimte met een verscheidenheid aan opstellingen worden ingericht, waarbij dezelfde basisstructuur en de 'silent design' taal de bindende schakel vormen en voor eenheid zorgen.

Organisaties kunnen hierdoor een grote diversiteit aan werksituaties - tasking, teaming en in-between - ondersteunen met de inzet van slechts één uiterst veelzijdig meubilairsysteem. Dankzij de lichte structuur en de veelvuldige aanbouwmogelijkheden van Forward kan de kantoorruimte op een intelligente wijze worden gepland, ingericht en heringericht.

Over Steelcase

Steelcase helpt personen en bedrijven over de hele wereld effectiever te werken door het leveren van kennis, producten en diensten die het mogelijk maken een creatieve werkomgeving te creëren. Dit wordt bereikt door de integratie van architectuur, meubels en technologie. Steelcase is sinds 1974 wereldwijd marktleider in de kantoormeubelbranche. De omzet in boekjaar 2004 was ongeveer $2,3 miljard. Het portfolio van Steelcase bestaat uit interieurarchitectuurproducten, meubelsystemen, technologische producten, stoelen, verlichting en archiveringgerelateerde producten en diensten.

Steelcase en haar dochterondernemingen werken met dealers op meer dan 900 locaties, fabrieken op meer dan 35 locaties en hebben ongeveer 14.000 werknemers over de hele wereld. De Class A Common Stock van de onderneming wordt verhandeld op de New York Stock Exchange onder het symbool SCS.

Voor meer informatie voor de pers

Lubbers & De Jong BV

Margriet Luttikhuizen

T 020 421 0565

F 020 638 8417

E Margriet@l-dj.nl