Ministerie van Justitie

Gezamenlijke verklaring minister Verdonk en CMO

9 november 2004

De minister voor vreemdelingenzaken en integratie

Het contactorgaan moslims en overheid
De contactgroep islam
De stichting islam en burgerschap

Afwijzen, beschermen, binden

Vanmorgen hebben de grootste moslimorganisaties en de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie met elkaar gesproken over de situatie die is ontstaan na de moord op Theo van Gogh, de bedreigingen tegen politici en anderen, en het daarop gevolgde geweld tegen moskeeën, kerken en scholen.

De minister en de organisaties zijn tot de conclusie gekomen dat er een negatieve spiraal dreigt van geweld en tegengeweld. Hierdoor is er in onze samenleving het risico van een onoverbrugbare wij-zij tegenstelling en van polarisatie tussen Nederlandse moslims en de rest van de bevolking.

De minister en de organisaties zijn het erover eens dat er alles aan moet worden gedaan deze negatieve ontwikkeling een halt toe te roepen. Zij wijzen met kracht elke vorm van extremisme van welke kant dan ook af. Zij vinden elkaar op het uitgangspunt dat de islam een rechtmatige plaats heeft in de Nederlandse samenleving en beschermd moet worden tegen elke vorm van intolerantie en geweld.

De minister spreekt haar waardering uit voor de duidelijke en krachtige wijze waarop vele moslims, individueel en als organisaties, zich de afgelopen week hebben uitgesproken tegen het extremisme en geweld dat in naam van de islam wordt bedreven. De moedige wijze waarop deze moslims zich manifesteren geeft vertrouwen in de mogelijkheden om met een gezamenlijke inzet het extremisme te bestrijden en de vrijheid van godsdienst én de vrijheid van meningsuiting in stand te houden.

De minister en de organisaties zullen zich inzetten voor herstel van wederzijds vertrouwen en daartoe een aantal acties ondernemen. Op korte termijn zal aan de Tweede Kamer een plan van aanpak worden gepresenteerd dat is gericht op enerzijds het isoleren en bestrijden van extremisme en anderzijds het versterken van de binding van moslims aan de Nederlandse samenleving. De moslimorganisaties zullen acties ondernemen naar hun achterban die zijn gericht op bewustwording van de gevaren van radicalisme. Daarbij zullen zij ook de noodzaak onderstrepen om de waarden van de democratische rechtsstaat te verdedigen.

De organisaties en de minister benadrukken dat de tijd is gekomen dat moslims in moskeeën in het Nederlands kunnen worden aangesproken door imams die de waarden en normen van de Nederlandse samenleving kennen en uitdragen. De organisaties zullen daarvoor actief meewerken aan de inburgering van imams.