Openbaar Ministerie

Persberichten
Rotterdam, 8 november 2004

SCG voor rechter voor ontduiken milieuheffingen

Voor de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag 9 november de behandeling van de rechtszaak tegen een bedrijf dat ervan verdacht wordt jarenlang de verkeerde verklaringen te hebben afgegeven met betrekking tot vervuilde grond. Behalve het bedrijf, Service Centrum Grond, staan ook één van zijn leidinggevenden, een toeleverancier van afval en een afvalverwerkingsbedrijf terecht.

De zaak kwam in 1998 aan het rollen door signalen van het ministerie van Financiën. Wanneer SCG namelijk een verklaring van niet-reinigbare grond afgaf, hoefde het bedrijf dat de grond aanleverde geen stortingsrechten meer te betalen. Financiën liep daardoor miljoenen aan milieuheffingen mis.

De afgelopen jaren zijn de zaken tegen tientallen anderen verdachten geschikt, danwel is de vervolging overgenomen door andere parketten. Ook is bijvoorbeeld een zaak geschikt op voorwaarde dat de navorderingen van de belastingdienst alsnog betaald zouden worden. Dat is inmiddels gebeurd.

SCG, de leidinggevende en de toeleverancier worden onder andere verdacht van valsheid in geschrifte. Het afvalverwerkingsbedrijf wordt daarnaast verdacht van het doen van een valse belastingaangifte.

De zitting begint dinsdag 9 november om 9.00 uur. De zaak wordt voortgezet op 10, 16 en 18 november.