Gemeente Helmond


---

Horeca Helmond gecontroleerd op afvalwaterlozingen

Op 5 november jl. zijn bij een grootscheepse controle in Helmond 21 horecabedrijven bezocht door medewerkers van de Milieudienst Regio Eindhoven en de politie Zuidoost Brabant. Hierbij ging het met name om Chinees-Indische restaurants, shoarmazaken en cafetaria's. De controles waren voornamelijk gericht op de lozing van afvalwater. Tegelijkertijd zijn ook andere aspecten uit de milieuvergunning gecontroleerd, zoals brandveiligheid en hygiëne. Zeven bedrijven voldeden aan de regels. Veertien bedrijven moeten op korte termijn maatregelen treffen om de geconstateerde gebreken te verhelpen.

Onderdeel handhavingsprogramma milieu
De bedrijfsbezoeken aan de horecaondernemingen vloeien voort uit het lokaal handhavingsprogramma milieu. Hierin staat dat olie- of vetafscheiders en slibvangers regelmatig gecontroleerd dienen te worden. Als er namelijk teveel olie of vet in de riolering terechtkomt, wordt het de kwaliteit van het rioolstelsel aangetast. Ook komt het veelvuldig voor dat de rioleringen verstopt raken, met alle nadelige gevolgen van dien. Denk hierbij aan extra onderhoudskosten voor de gemeente, stankoverlast en zelfs explosiegevaar. Alle bedrijven worden aan de hand van een standaard checklist gecontroleerd.

Zeven bedrijven voldoen aan milieuvoorschriften Uit de controle bleek dat zeven bedrijven voldoen aan de milieuvoorschriften. Bij deze zaken waren de vetafscheiders die gebruikt worden om het afvalwater te zuiveren, goed onderhouden. Daarentegen zijn bij tien bedrijven enkele punten aangetroffen die niet geheel in orde waren, zoals afvoerpijpen die niet aan de voorschriften voldoen, brandblusmiddelen die niet gekeurd zijn, stoffen die niet goed opgeslagen zijn. Ook was bij sommige bedrijven de situatie zodanig veranderd dat een nieuwe milieuvergunning of
-melding aangevraagd moet worden. Deze bedrijven zullen deze geconstateerde gebreken op korte termijn moeten verbeteren.

Vier keer proces-verbaal uitgereikt
Ten slotte was bij vier bedrijven de olie- en vetafscheider zo slecht onderhouden en zo vol, dat het de werking van de riolering aantast. Aangezien de betreffende ondernemingen al enkele keren eerder hierop gewezen zijn, hebben zij van de politie een proces-verbaal ontvangen. Deze bedrijven zullen de olie- en vetafscheiders uiterlijk volgende week geleegd moeten hebben.

Ook andere milieu-aspecten gecontroleerd
Naast de lozingen van het afvalwater is gelet op de brandveiligheid en de hygiënische situatie van de aanwezige etenswaren. Met betrekking tot de brandveiligheid hadden de milieudienst en de politie een signalerende functie voor de brandweer.

---

| |