Gemeente Voorschoten

Persberichten - Eerste milieubeleidsplan vastgesteld Uitgebracht op: dinsdag 9 november 2004

De gemeenteraad van Voorschoten heeft op 28 oktober jongstleden het Milieubeleidsplan 2004-2008 vastgesteld. Met de vaststelling van dit eerste Voorschotense milieubeleidsplan zijn de milieuambities tot 2008 vastgelegd. De vier speerpunten van dit beleid zijn: afvalbeleid, duurzaam bouwen en ruimtelijke ordening, energie- en klimaatbeleid, en vergunningverlening en handhaving.

Afvalbeleid
De gemeente Voorschoten heeft zich als doel gesteld de landelijke doelstellingen te halen voor afvalscheiding. Daarom wordt oud papier voortaan huis aan huis opgehaald. Daarnaast wordt het aantal glas-, papier- en textielcontainers uitgebreid en beter verspreid over de wijken.

Duurzaam bouwen en ruimtelijke ordening
Op gebied van duurzaam bouwen en ruimtelijk ordening wordt bij zowel gemeentelijke gebouwen als nieuwbouwprojecten getracht zo veel mogelijk maatregelen te gerealiseerd te krijgen die de duurzaamheid bevorderen, zoals energiebesparende toepassingen, zonnepanelen en gebruik van milieuvriendelijke materialen. Sinds kort zijn er weer nieuwe kluswijzers om de doe-het-zelvers op dit gebied op gang te helpen.

Energie- en klimaatbeleid
Via diverse projecten werkt de gemeente mee aan het halen van de Kyoto-doelstellingen op het gebied van energiebesparing en CO2-reductie. Voor inwoners is een regionaal servicepunt Warm Wonen opgericht. Via dit servicepunt is subsidie te krijgen voor energiebesparende maatregelen en zonne-energiesystemen. Om mensen hiervoor warm te krijgen wordt in 2005 een voorlichtingscampagne gehouden.

Professionalisering vergunningverlening en handhaving Burgemeester en wethouders hebben een verbeterplan voor de handhaving van de milieuwetgeving vastgesteld. Met het vastleggen van de procedures voor vergunningverlening en handhaving voldoet Voorschoten aan de landelijke professionaliseringseisen, die per 1 januari 2005 voor alle gemeenten gelden. De procedures hebben met name te maken met de manier van toezicht houden en het opleggen van sancties. Bedrijven en burgers kunnen er daardoor van op aan dat de milieuregels voor iedereen consequent gehandhaafd worden. Daarnaast worden handhavingsprioriteiten vastgelegd, zodat het meeste toezicht wordt gehouden daar waar het nodig is. Vergunningverlening en handhaving zijn bovendien gescheiden om de onafhankelijkheid van beide disciplines te kunnen waarborgen.

Milieujaarverslag
Over de uitvoering van de milieutaken van de gemeente Voorschoten wordt jaarlijks in een milieujaarverslag verantwoording afgelegd aan de raad. Na vaststelling van dit milieujaarverslag is dit terug te vinden op www.voorschoten.nl via de knop afdelingen/infrastructuur en milieu. Het jaarverslag van 2004 volgt in de loop van 2005.


- einde bericht -