---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen van de VCD inzake het project Herbelegging Infrastructuur vliegbasis Gilze Rijen

9-11-2004 16:31:00

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van de vaste commissie voor Defensie naar aanleiding van de brief over de infrastructurele consequenties van het project 'Herbelegging infrastructuur vliegbasis Gilze-Rijen' van 17 september 2004 (29 200 X, nr. 112).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Bijlage behorende bij de brief van de Staatssecretaris van Defensie.

Antwoorden op vragen van de vaste commissie voor Defensie naar aanleiding van de brief 17 september 2004 inzake de infrastructurele consequenties van het project 'Herbelegging infrastructuur vliegbasis Gilze-Rijen' (29 200 X, nr. 112).

1. Kan de regering aangeven welke voorzieningen worden overgebracht van vliegbasis Soesterberg naar het Militaire Luchtvaart Terrein Deelen en wat daarvan de personele en materiële consequenties zijn voor Deelen?

Voorzieningen die moeten worden getroffen op het Militaire Luchtvaartterrein Terrein Deelen zijn: * uitbreiding van de tankfaciliteit Forward Refuelling Point(2.700 m2); * aanpassing van een bestaande hangaar ten behoeve van de stalling, onderhoud en herstel voor één helikopter met de afmetingen van een Chinook; * cross-servicingplatform voor stalling en onderhoud (ca. 1.080 m2); * een brandweerfaciliteit, bestaande uit een stalling (150 m2) en een onderkomen voor het personeel (375 m2).

De permanente personeelsbezetting op MLT Deelen zal bestaan uit dertig personen. Dit aantal is gelijk aan het aantal personen dat thans ingezet wordt bij de dagelijkse ondersteuning vanaf vliegbasis Soesterberg.

2. Welk bedrag kan bespaard worden op de totale kosten van EUR 189,6 miljoen als geen rekening hoeft te worden gehouden met 'uitbreidingsopties'?

3. Is het qua planning mogelijk, indien al voor eind 2004 zou worden gestart met de werkzaamheden op vliegbasis Gilze Rijen, om bij het mogelijk niet doorgaan van stationering van NATO Frigate Helicopters (NFH's) op Gilze Rijen en/of in geval van openhouden van De Kooy de werkzaamheden ten behoeve van 'uitbreidingsopties' alsnog achterwege te laten?

De uitbreidingsopties in de studie integrale helikoptercapaciteit betreffen extra Chinooks, NH-90 MTTHs en NH-90 NFHs. In het project herbelegging infrastructuur vliegbasis Gilze-Rijen is infrastructuur voor maximaal vijf extra Chinook-helikopters opgenomen. Omdat de regering voornemens is voor de korte termijn maximaal vier Chinook-helikopters te verwerven, volstaat vooralsnog de voorziene infrastructuur.

Om desinvesteringen te voorkomen is voor de andere uitbreidingsopties in het project alleen de fysieke ruimte gereserveerd voor eventueel noodzakelijke nieuwbouw. Afzien van deze uitbreidingsopties betekent dat de daarvoor gereserveerde ruimte niet wordt ingevuld. Dit heeft geen consequenties voor de huidige financiële raming van het project herbelegging infrastructuur vliegbasis Gilze-Rijen.

De Kamer is op de hoogte gebracht van het besluit dat Defensie het vliegkamp De Kooy ook in de toekomst zal blijven gebruiken voor de inzet van NH-90 NFHs. De hiervoor gemaakte ruimtereservering in het project herbelegging infrastructuur vliegbasis Gilze-Rijen komt daarmee te vervallen.

De behoeftestelling voor de infrastructuur voor acht NH-90 MTTHs op vliegbasis Gilze-Rijen wordt op korte termijn ter hand genomen.