TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

9 november 2004

Tuin bron van irritatie voor veel Nederlanders

De Nederlandse tuin- en balkonbezitters ergeren zich aan veel zaken in hun tuin of op hun balkon. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO dat is gehouden onder Nederlandse tuin- en balkonbezitters in augustus van dit jaar. Het onderzoek geeft ons elke twee jaar de mogelijkheid eens over de schutting van de gemiddelde Nederlander te gluren.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de 1.525 ondervraagden zich ergert aan onkruid in de tuin. Ook luizen en insecten vormen een bron van irritatie voor ongeveer de helft van de tuin- en balkonbezitters. Verder zijn slakken (37%), planten die doodgaan (33%), schimmels en ziektes (33%) en mieren (33%) veel voorkomende ergernissen. Veel van de zaken waaraan de Nederlandse tuin- en balkonbezitters zich ergeren, hebben ze wellicht voor een deel aan zichzelf te danken. Het blijkt namelijk dat vier op de tien tuin- en balkonbezitters toegeven te weinig van bloemen en planten te weten om ze goed te kunnen verzorgen.

De vele irritaties zijn er mogelijk de oorzaak van dat men niet met plezier aan het werk gaat in de tuin. De helft van de Nederlandse tuin- en balkonbezitters besteedt aandacht aan de tuin en het balkon omdat "de tuin er netjes uit hoort te zien". Andere veelgenoemde redenen om te tuinieren zijn: "het is nodig" (38%) en "mijn familie vindt het leuk als de tuin er mooi uit ziet" (18%).

Gelukkig zijn er ook nog liefhebbers die tuinieren omdat ze "van planten en bloemen houden" (39%), het "leuk vinden" (38%) en/ of omdat ze "graag buiten bezig zijn" (38%).

B7518 | Methode: CASI (TNS NIPObase) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden in augustus 2004. Hierbij zijn 1.525 tuin- en balkonbezitters ondervraagd (n=1.525).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Cyrille Koolhaas (tel: 020 522 59 46).