Provincie Noord-Holland

Aanvalsplan wachtlijsten Jeugdzorg

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben het ontwerp-Aanvalsplan Wachtlijsten Jeugdzorg 2005 tot en met 2008 vastgesteld.

Doelstelling in het Aanvalsplan is dat met ingang van 2009 de wachtlijsten verdwenen zijn en jongeren niet langer op jeugdzorg hoeven te wachten dan landelijk als maximale normtijd is vastgesteld.

Om dit mogelijk te maken stellen GS voor om in 2005 2,2 miljoen in te zetten voor uitbreiding van hulpaanbod voor jeugdigen en daarbij behorende bouwkosten. GS willen in 2005 t/m 2008 in totaal 10,3 miljoen eigen provinciaal geld inzetten. Deze extra investering in de jeugdzorg is een aanvulling op het provinciale Beleidskader Jeugdzorg, dat hoofdzakelijk met geld van het rijk wordt bekostigd. GS zijn van mening dat de doeluitkering jeugdzorg van het rijk ontoereikend is om de wachtlijsten weg te werken en de wachttijd terug te dringen.

In het Aanvalsplan stellen GS voor aan Provinciale Staten (PS) om in het eerste jaar 2005 in de pleegzorg 59 extra plaatsen (ten opzichte van de 507 pleegzorgplaatsen in 2004) te realiseren, in de therapeutische gezinsverpleging 6 extra plaatsen (ten opzichte van 24 in 2004) en in de intensieve ambulante jeugdzorg 48 extra plaatsen (ten opzichte van 342). Verder wordt voorgesteld om de crisisopvang voor oudere jeugd in t Gooi bij Maatschappij Zandbergen uit te breiden met 3 plaatsen en in Noord-Holland Noord met 2 plaatsen bij Stichting Parlan in Hoorn. Ook stelt het Aanvalsplan voor dat Parlan in 2005 een nieuwe residentiële groep met 8 plaatsen kan starten in Heerhugowaard. Voor deze groep zal Parlan een paviljoen op complex Klaas Groen verbouwen.

Voor uitbreiding bij Bureau Jeugdzorg en het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (een onderdeel van dit bureau) is 300.000 gerserveerd. De inzet daarvan hangt af van de ontwikkeling van hun wachtlijst en wachttijden.

GS willen goed volgen of het Aanvalsplan werkt. Daarvoor zullen GS met de instellingen met ingang van 2005 afspraken maken aan de hand van prestatie-indicatoren maken.

GS zullen na 2005 jaarlijks besluiten over verdere uitbreiding van het hulpaanbod in het Aanvalplan.

Het Aanvalsplan is medio november te downloaden vanaf de website :www.noord-holland.nl

Hoe nu verder ?
24 november Behandeling in de commissie Sociale Infrastructuur 6 december Behandeling in Provinciale Staten
Marcel van Kanten 9 november 2004