Openbaar Ministerie

Persberichten
s-Hertogenbosch, 9 november 2004

Invallen in Geldrop, Helmond en Kerkdriel

Vanochtend 9 november hebben de politie en justitie op 26 plaatsen invallen gedaan. De belangrijkste locaties van de invallen zijn in Geldrop, Helmond en Kerkdriel. De invallen waren zowel in woningen als in bedrijfspanden in Brabant-Noord, Gelderland-Zuid, Brabant Zuid-Oost en België.

Bij deze invallen zijn 7 personen aangehouden. Alle personen, 5 mannen en 2 vrouwen, wonen in Geldrop. De mannen zijn 44, 26, 40, 48 en 26 jaar oud. De vrouwen zijn 45 en 43 jaar oud.

De aanleiding van de invallen is een onderzoek van de afgelopen twee jaar naar fraude, fiscale delicten, witwaspraktijken, valsheid in geschrifte en grootschalig georganiseerde hennepteelt (met uitvoer naar onder andere Engeland). Daarnaast worden vijf van de aangehouden personen ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Bij de invallen zijn in het kader van het financiële onderzoek veel goederen in beslag genomen. Het gaat om ongeveer 70 autos, 25 boten en jachten, 25 buitenboordmotoren, 5 vuurwapens, contant geld, 2 hennepkwekerijen, 70 kilo verpakte, gedroogde henneptoppen en veel andere waardevolle, luxe goederen. Op verschillende locaties is ook de administratie, zoals computers, ordners en andere gegevensdragers, in beslag genomen.

Het betreft de grootste inbeslagname operatie van de Dienst der Domeinen ooit. Het onderzoek richt zich heel sterk op het ontnemen van het wederrechtelijk gekregen voordeel (plukze-wetgeving).

Aan de actie hebben ongeveer 350 mensen deelgenomen uit de volgende organisaties: politie Brabant Zuid-Oost, politie Brabant-Noord, politie Gelderland-Zuid, Belgische politie, arrondissementsparket s-Hertogenbosch, Rechtbank, Dienst der Domeinen, KLPD, Belastingdienst. Daarnaast is er ook nauw samengewerkt met het Bureau Ontnemingen Openbaar Ministerie uit Leeuwarden.

De 7 verdachten worden vrijdag 12 november voorgeleid aan de rechter-commissaris in s-Hertogenbosch.

Het onderzoek is nog in volle gang. In verband daarmee worden er geen verdere mededelingen gedaan.

Ten overvloede vermelden wij nog dat de inval op een woonwagenkamp in Helmond vanmorgen los staat van dit onderzoek.