Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
9 november 2004 c098


Nijmegen bindt bondgenoten in strijd tegen criminaliteit

Samen met het Rijk en de Provincie Gelderland trekt Nijmegen 7,5 miljoen euro uit om de veiligheid op straat èn achter de voordeur te verbeteren. Het gaat daarbij om het terugdringen van criminaliteit en overlast in de wijken, aanpakken van veelplegers en de aanpak van huiselijk geweld en intimidatie. Daarvoor wordt de samenwerking tussen gemeente, politie, woningcorporaties en hulpverleningsinstanties verder versterkt.

Rekening houdend met de eisen van het Rijk en de wensen van de gemeenteraad, heeft het college van burgemeester en wethouders voor de vijf meest urgente problemen een breed scala aan mogelijke projecten benoemd. Het gaat daarbij om:

* het verminderen van criminaliteit in risicogebieden;
* het verminderen van overlast op straat door personen;
* aanpak van huiselijk geweld;

* aanpak van intimidatie;

* voortzetten van de succesvolle aanpak van veelplegers;

Behalve de aanpak van veelplegers zijn ook andere al lopende projecten onderdeel van dit Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid. Het gaat dan met name om de aanpak van jongeren en agressieve voetbalsupporters.

In dit uitvoeringsprogramma zijn ook een groot aantal nieuwe projecten opgenomen. Zo wil de gemeente Nijmegen voormalige probleemjongeren in wijken inzetten om hun overlast veroorzakende leeftijdgenoten tot de orde te roepen. Het blijkt immers dat jongeren het beste van elkaar leren. Ook gaat er belangrijk voorbeeldgedrag van uit. De toezichthoudende jongeren krijgen een uniform en worden begeleid door de politie en een hulpverlener.

Ook wordt er hard gewerkt aan de opzet van een proefproject voor de Wolfskuil. Uit analyses blijkt een relatief groot deel van de bewoners van deze wijk zich onveilig te voelen. Een nauwe samenwerking tussen politie, woningcorporatie, hulpverlening en buurtbewoners onder regie van de gemeente moet de overlast terugdringen.

Ook bij veel andere projecten speelt de samenwerking tussen politie, woningcorporaties en hulpverleningsinstanties een cruciale rol. Om verbeteringen voor de langere termijn te bereiken is immers alleen harder optreden door de politie onvoldoende. Ook de onderliggende problemen moeten worden aangepakt. Het goed gecoördineerd samengaan van deze aanpak is een belangrijke sleutel voor succes. De gemeente neemt hierbij de regierol op zich.
Ook streeft het gemeentebestuur er naar de problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.

Voor de uitvoering van de projecten wordt een beroep gedaan op medefinanciering door het Rijk en de Provincie in het kader van het Grotestedenbeleid.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380