Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
9 november 2004 p111

Plan 'Hof van Heden' voorkeur voor St. Josephhof

Het plan Hof van Heden van Kalliste en Giesbers Bouw met als ontwerpers Mecanoo Architecten heeft de voorkeur van het college van B&W als nieuwe invulling van de St. Josephhof. Het college neemt hiermee het advies over van de jury van omwonenden en ondernemers die het plan selecteerde uit drie inzendingen.

In het plan Hof van Heden komt er bebouwing rondom het binnenterrein en langs de Derde Walstraat. Hierdoor ontstaat een openbare hof. Tussen de oude en de nieuwe bebouwing langs de randen zijn drie collectieve tuinen voor de bewoners gepland. Deze groene gebieden zijn alleen toegankelijk voor de bewoners en de expeditie van de winkeliers. Onder de bebouwing kunnen 90 parkeerplaatsen worden gemaakt, maar de garage is eventueel ook nog uit te breiden. De in- uitrit van de parkeergarage ligt aan de Derde Walstraat. In het plan zijn 88 woningen gepland, koop- en huurwoningen in zes verschillende soorten en prijsklassen.

Motivering
De jury bestond uit ondernemers en bewoners uit de omgeving van de Josephhof, die allemaal een cursus stedenbouw moesten volgen. Zij hebben de drie ingediende plannen beoordeeld op de kwaliteit van de gebouwen en de onbebouwde ruimte, de beeldkwaliteit en het gebruik. De jury was vooral te spreken over de 'onbebouwde ruimte' en de 'kwaliteit van de gebouwen'. Voor de ambtelijke beoordelingscommissie, die de plannen heeft beoordeeld op uitvoerbaarheid, waren de financieel-economische aanbieding en de mogelijkheid om extra parkeerplaatsen te realiseren doorslaggevend. Een ander pluspunt is dat in het plan goed ingespeeld kan worden op toekomstige ontwikkelingen in de omgeving. Een kanttekening van college in navolging van zowel de jury als van de ambtelijke commissie is dat in de verdere planuitwerking meer aandacht moet komen voor de sociale veiligheid en de ontsluiting van bestaande functies aan de Hertogstraat en de Jorisstraat. Ook moet de mogelijke uitbreiding van het plangebied verder onderzocht worden.

Parkeren
De geplande parkeergarage is uit te breiden. Dit is primair een private ontwikkeling. Parkeerplaatsen worden te koop of te huur aangeboden. De inzet van middelen uit de nog in te stellen parkeerbijdrageregeling wordt als stimulans overwogen.

Het college gaat de voorkeur voor het plan bespreken met de raadscommissie. Nog dit jaar wil het college een definitief besluit nemen. Begin 2005 start het archeologisch onderzoek en de noodzakelijke bodemsanering. De start van de bouw is voorzien in 2006. Oplevering is gepland eind 2007.


Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380