Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 9-11-2004

Ross: toegang tot thuiszorg kan beter

Allochtone ouderen maken weinig gebruik van de thuiszorg. De toegang tot deze zorg moet daarom beter, vindt staatssecretaris Ross.

De belangrijkste bevinding uit het SCP-rapport `Gezondheid en welzijn van allochtone ouderen' is dat 115 duizend allochtonen boven de 55 jaar weinig gebruikmaken van de thuiszorg. Staatssecretaris Ross-van Dorp heeft dit rapport vandaag in ontvangst genomen.

Allochtonen blijken vaak de voorkeur te geven aan informele zorg door familieleden. "Als die mantelzorg goed werkt, juich ik dat toe", zegt de staatssecretaris in een reactie. Maar allochtone ouderen moeten niet van zorg verstoken blijven, vindt zij, omdat zij de thuiszorg niet weten te vinden.

De toegang naar ouderenzorg kan op sommige plaatsen beter, concludeert de staatssecretaris. Zeker omdat weinig allochtone ouderen naar hun geboorteland willen terugkeren en dus hier ouder en hulpbehoevender zullen worden. Ross ziet mogelijkheden voor gemeenten om straks met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning allochtonen actiever te benaderen.

In plaatsen als Den Haag en Rotterdam houdt de thuiszorg al rekening met ouderen uit andere culturen. Rotterdam kent bijvoorbeeld een Islamitische Thuiszorgvereniging. In Den Haag worden bij de voorlichting mensen ingezet die de eigen taal spreken.