Lijst Pim Fortuyn


Onderzoek corruptie geld ontwikkelingshulp

Den Haag, 09/11/2004 - De vandaag aangenomen motie Herben/Wilders vereist van minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking (OS) de corruptie met Nederlandse ontwikkelingsgelden te onderzoeken. De LPF wil beter inzicht in dit probleem zodat de benodigde tegenmaatregelen genomen kunnen worden.

Volgens onderzoek zou 5 tot 30% van alle ontwikkelingshulp verloren gaan aan corruptie. Een voormalig ambtenaar die zich bezighield met Ontwikkelingssamenwerking schat het percentage op 10-20%. Uitgaande van het feit dat Nederland jaarlijks 4 miljard euro uitgeeft aan ontwikkelingshulp, zou het gaan om een bedrag dat ligt tussen 200 miljoen en maar liefst 1,2 miljard euro. In antwoord op een Kamervraag van de LPF-Kamerlid Herben of bekend is hoeveel Nederlands ontwikkelingsgeld per jaar verloren gaat aan corruptie, schreef de minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking: Nee, dat is niet bekend. Corruptie is door de aard van het fenomeen niet in harde cijfers weer te geven; het speelt zich immers per definitie af in een schemerzone van de samenleving.

Dit antwoord was voor Buitenlandwoordvoerder Mat Herben aanleiding om samen met Geert Wilders - een motie in te dienen tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking op 1 november jl, welke vandaag op brede steun van de Kamer mocht rekenen. De regering wordt nu verzocht om in kaart te brengen op welke wijze en in welke mate onze ontwikkelingshulp te lijden heeft van corruptie, zodat de benodigde tegenmaatregelen genomen kunnen worden.

Herben: 'Normaal gesproken zou het ernstige vermoeden van grootschalige corruptie tot grote opschudding in politiek Den Haag hebben geleid, zoals bij de bouwfraude en de Betuwelijn, wat zelfs resulteerde in een parlementaire enquête en een parlementair onderzoek. Een gedegen onderzoek is dan wel het minste wat je mag verwachten.

Ondanks eeuwen van koloniale investeringen en een halve eeuw van massale ontwikkelingshulp - alleen al in Afrika is de afgelopen 30 jaar zo'n 900 miljard (!) dollar gestopt door het rijke Westen - geldt voor veel ontwikkelingslanden echter nog steeds dat zij niet in staat zijn tot een zelfstandige, duurzame economische groei. In totaal heeft Nederland sinds 1949 minstens 70 miljard euro gespendeerd aan ontwikkelingshulp.