Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Gesprek met Balkenende

Onderwerp: Gesprek met Balkenende
Uitzenddatum: Di. 9 november 2004, 20.30u

Vanavond in Netwerk een interview met premier Jan-Peter Balkenende. Het rommelt in het land en in zijn kabinet. Sinds de moord op Theo van Gogh lijkt Nederland in verwarring. Hoe wil de minister-president de problemen oplossen?

Vergelding
Eindeloos wordt er gediscussieerd. Hoe moet het moslimextremisme aangepakt worden? Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Moet de AIVD uitgebreid worden? Ondertussen is bij verschillende moskees brand gesticht en is er een bom ontploft bij een islamitische basisschool. In Utrecht, Amersfoort en Rotterdam is brand gesticht in kerken en dreigen de Islamitische Tawid Brigades op internet met vergeldingsacties.

Ongelukkig
Ook in het kabinet zijn problemen. Er is kritiek op het functioneren van de AIVD en justitie. Minister Remkes ligt onder vuur door uitspraken die hij maandag deed in NRC Handelsblad. Daaruit zou blijken dat hij zijn collega Donner van justitie niet doortastend genoeg vindt. Volgens Remkes zelf zijn zijn uitspraken âongelukkig bij elkaar gezet.â

Brief
Donner en Remkes sturen woensdag een brief naar de Kamer over de voortgang van het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh. Donderdag is er een spoeddebat over de aanslag.