Groen!

Brussel, 9 november 2004

Hof bevestigt: Blok schuldig aan jarenlange collectieve haatcampagne

"Eigen volk eerst" biedt geen antwoord op de samenlevingsproblemen in Vlaanderen. "Bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten, is nog nooit een oplossing geweest. Dat heeft de geschiedenis ons geleerd," zo stelt Groen!-voorzitter Vera Dua naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Cassatie.

Het Blok is vandaag veroordeeld wegens inbreuken op de antiracismewet en wegens het verkondigen van discriminatie. De rechtbank bevestigt dus wat Groen! al jaren stelt: dat het Blok zich al jarenlang schuldig maakt aan een soort collectieve laster- en eerroofcampagne ten opzichte van het allochtone deel van de bevolking.

Kortom, het Blok ligt mede aan de oorzaak van het toegenomen racisme in de samenleving. Het conflictmodel van de partij heeft de extremismen - zowel bij autochtonen als bij allochtonen - mede een voedingsbodem gegeven.

"Hoe de Blokleiding ook op deze uitspraak zal reageren, het verandert niets aan de kern van hun ideologie," meent Vera Dua. "Het Vlaams Blok heeft het voorbije weekend, met de aanpassing van haar Beginselverklaring, al een sterk staaltje van plastische chirurgie getoond. Het komende weekend plant het Blok een groots mediacircus rond een nieuwe partijnaam. Het Blok schaaft zijn harde standpunten bij om in regel te zijn met de juridische regelgeving - én om geen overheidsgelden te verliezen -; niet omdat de partijleiders tot andere inzichten zijn gekomen."

Groen! ziet in de facelift van het Blok dan ook geen enkele reden om haar houding ten opzichte van deze partij te veranderen. "Samenwerken met het Blok was en blijft voor Groen! geen optie. Het Blok en Groen! blijven mekaars absolute tegenpolen. Groen! blijft zich verzetten tegen elke vorm van extremisme. Extremisten bieden geen oplossingen voor maatschappelijke problemen, integendeel. Ze staan oplossingen net in de weg."