Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

Rijswijk, 9 november 2004

Versneld examen buitenlanders verdwijnt; tientallen dubieuze examenaanvragen afgewezen

CBR wapent organisatie verder tegen gerommel met rijbewijzen

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) breidt zijn maatregelen tegen fraude met rijbewijzen en rijvaardigheidsbewijzen verder uit. In 2005 wordt het versnelde examen voor buitenlanders (VBE) opgeheven. Buitenlanders die hun rijbewijs niet automatisch voor een Nederlands exemplaar kunnen inwisselen, moeten vanaf 1 april volgend jaar een regulier theorie- en praktijkexamen doen.

Sinds vorig jaar vindt een verscherpte controle plaats op de buitenlandse rijbewijzen die kandidaten voor het VBE-examen moeten overleggen. Daardoor zijn inmiddels vele tientallen dubieuze examenaanvragen afgewezen.

Algemeen directeur Ferry Meijer wil met de maatregelen zelfs maar de indruk vermijden dat CBR-medewerkers gevoelig zijn voor beïnvloeding . Meijer deed zijn uitspraak tijdens een persconferentie na de veroordeling van drie oud-CBR-medewerkers door de rechtbank in Rotterdam tot gevangenisstraffen variërend van 30 maanden tot 4 jaar. De drie zijn al sinds een half jaar hun baan kwijt.

Afwijzingen

Sinds de ontdekking van de fraude in oktober 2002 is gewerkt aan verscherping van de controle bij de versnelde examens voor buitenlanders. Elk buitenlands rijbewijs moet nu bij de examenaanvraag van een vertaling van een erkende tolk voorzien zijn. Bij twijfel aan de echtheid wordt een officiële verklaring verlangd van de ambassade uit het land van herkomst.

De examinatoren die de versnelde examens afnemen rouleren nu, zodat een kandidaat nooit tevoren weet wie het examen afneemt.

De kosten voor de verscherpte controle zijn zo hoog dat het verkorte examen niet te handhaven is. Bovendien , aldus de CBR-directeur, liggen het hart en de expertise van onze examinatoren bij de verkeersveiligheid en niet bij recherchewerk.

Integriteit

Binnen de organisatie besteedt het CBR sinds de ontdekking van de fraudezaak intensief aandacht aan strakke procedures en het belang van integriteit. Bij de medewerkers is erop aangedrongen elk vermoeden van onregelmatigheden te melden.

Het CBR heeft de afgelopen jaren ervaren, dat betrouwbare identiteitsbewijzen minstens zo belangrijk zijn als vakmanschap op examengebied en klantgerichtheid. Directeur Meijer betreurde tijdens zijn toelichting dat service voor velen moet worden opgeofferd vanwege de onbetrouwbaarheid van een minderheid .

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):

Hans Fontijn, Hoofd In- en Externe Betrekkingen, telefoon (070) 3988170 of 06-55140810.