Fractie PvdA Rotterdam

Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Dinsdag 09 november 2004

PvdA: meer kameraanbod hard nodig in Rotterdam

3000 nieuwe woningen dit jaar , tamboereert het college. 150 illegale pensions gesloten . Dat is mooi. Maar het staat in schril contrast met de het aantal kamers dat aan er aan de onderkant van de woningmarkt bijkomt.

Er bestaat een grote kloof tussen het aantal legale kamers en de (potentiële) vraag. En dat maakt het aantrekkelijk voor huisjesmelkers om kamers illegaal, tegen woekerprijzen, aan te bieden. Mensen worden nu uit pensions gezet zonder dat er een fatsoenlijk alternatief is. Er moet dus meer gebeuren! Wat afgesproken is op papier moet gerealiseerd worden. Met de huidige aanpak wordt de verhouding steeds schever.

De PvdA wil dat het college concrete afspraken maakt met corporaties en deelgemeenten. En ze daar ook aan houdt. De PvdA stelt daarom voor, net als bij de nieuwbouwwoningen, een bouwcoördinator in te stellen die de uitvoering monitort en aanjaagt. De PvdA heeft hiertoe bij de begrotingsbehandeling op dinsdag 9 november 2004 een motie ingediend.

Door de terecht- harde aanpak van huisjesmelkers en illegale verblijfsinrichtingen verdwijnen dit jaar ook weer 600 800 kamers. Het college verwacht dat corporaties dit jaar slechts 150 van de afgesproken 300 kamers realiseren. En er komen slechts 250 van de afgesproken 440 kamers met woonbegeleiding en zorg bij. Een simpele rekensom leert dat er meer kamers verdwijnen door het optreden van dit college dan er bijkomen. En er was al een tekort.

Het college zelf stelde de behoefte aan het aantal kamers op tussen de 6.000 en 15.000. Het gaat hier niet om studenten, maar om bijvoorbeeld ex-gevangen, mensen met zorgvragen die woonbegeleiding nodig hebben, mensen die elders zijn uitgezet vanwege huurschulden (1200 per jaar in Rotterdam) en van nieuwkomers. Zij hebben behoefte aan betaalbare woonruimte (kamers) en sommigen hebben ook extra zorg nodig.