Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 9 november 2004

Onderzoek Nationale Recherche naar witwassen drugsgelden: 7 aanhoudingen

In een onderzoek van de Nationale Recherche naar het witwassen van geldbedragen en de invoer van cocaïne, zijn vandaag drie personen aangehouden. Al eerder zijn vier personen aangehouden. Op diverse locaties zijn doorzoekingen verricht.

In totaal is ruim 25 miljoen Euro witgewassen en is ruim 600 kilo cocaïne in beslaggenomen.

Witwassen

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat in 2001 en 2002 geld vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg is gebracht en in contanten is afgestort bij financiële instellingen. Via doorstortingen is het geld bij Nederlandse en buitenlandse rechtspersonen terechtgekomen. Het geld is uiteindelijk geïnvesteerd via diverse BVs in onroerend goed en ondernemingen, waaronder een luchtvaartmaatschappij, een administratiekantoor, een drukkerij en horecagelegenheden in Nederland.Het geld is vermoedelijk afkomstig van invoer van cocaïne. In totaal gaat het om ruim 25 miljoen euro.

Een 45-jarige man uit Nijmegen en een 42-jarige man uit Rotterdam, die op 26 oktober zijn aangehouden, worden gezien als de vermoedelijke financieel facilitaire personen van de criminele organisatie. Daarnaast zijn op 26 oktober een 34-jarige vrouw uit Bussum en op 2 november een 52-jarige man uit Amersfoort aangehouden in verband met mogelijke betrokkenheid bij het witwassen van geld. Tevens zijn doorzoekingen verricht in woningen in Nijmegen, Bussum, Amersfoort, Rotterdam en bedrijfspanden in Rotterdam, Elst en Amsterdam. Bij de doorzoekingen zijn grote hoeveelheden administratie in beslag genomen.

De verdachten werkten in opdracht van een 37-jarige man uit Den Haag. Hij is momenteel gedetineerd in Brazilië, waar hij op 11 september 2004 is aangehouden met in zijn bezit 50.000 XTC-tabletten. Deze man wordt gezien als de spil tussen het witwassen van het geld en de invoer van cocaïne. Hierbij werkte hij nauw samen met zijn 32-jarige broer uit Den Haag, die thans is gedetineerd in verband met zijn betrokkenheid bij de invoer van 40 kilo cocaïne vanuit Suriname naar Nederland. Hiervoor is hij tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld.

Invoer
cocaïne

De drie vandaag aangehouden verdachten zijn vermoedelijk betrokken bij de invoer van cocaïne in Nederland. Het gaat om een 34-jarige en een 40-jarige man uit Rotterdam, een 32-jarige man uit Poortugaal. Tegelijkertijd zijn in drie woningen in Rotterdam en een woning in Poortugaal doorzoekingen verricht. Hierbij is administratie, 50.000 euro en een vuurwapen inbeslaggenomen.

* Poging tot invoer van 23 kilogram cocaïne uit Peru

Op 18 november 2003 is op het vliegveld in Peru 23 kilo cocaïne in beslag genomen, die bestemd was voor Nederland. Een 40-jarige in Peru verblijvende Nederlander is aangehouden. Hij zit in voorarrest in Peru. Uit onderzoek in Peru en Nederland blijkt dat de 34-jarige man uit Rotterdam als een van de organisatoren achter deze poging tot invoer zit.

* Invoer 633 kilo cocaïne

Op 28 juli 2004 is 633 kilo cocaïne, die verstopt was in een lading koffiebonen, onderschept door het HARC-team Rotterdam. De koffie en cocaïne zaten in een container die vanuit Brazilië onderweg was naar Nootdorp. Hierbij zijn destijds vier personen aangehouden. Vandaag is een 40-jarige man uit Rotterdam aangehouden, die verdacht worden van betrokkenheid bij deze partij cocaïne.

Het onderzoek loopt vanaf september 2002. In het onderzoek heeft de Nationale Recherche samengewerkt met Engelse, Luxemburgse, Zwitserse en Peruaanse autoriteiten.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.

De vandaag aangehouden verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De eerder aangehouden mannen verblijven in voorlopige hechtenis.

Voor informatie: Desirée Leppens