CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 9 november 2004
Emancipatie; We zijn er nog niet!

Het CDA wil zich inzetten voor het emancipatieproces van vrouwen en meisjes in achterstandsposities, in kwetsbare posities, met name laagopgeleide autochtone en allochtone vrouwen. Waarom? Omdat we er nog niet zijn:


1. De veiligheid is nog steeds voor een grote groep vrouwen in het geding: het gaat in Rotterdam om 30.000 meldingen van mishandeling per jaar;

2. Er is nog heel wat te doen als het gaat om vrouwen economisch zelfstandig te laten zijn;

3. De deelname van deze vrouwen aan de samenleving dient bevorderd te worden.

Welke rol heeft de gemeente hierbij? Wij kunnen als lokale overheid emancipatie als prominent thema op de agenda zetten, we kunnen zorgen voor goed emancipatiebeleid en we kunnen maatschappelijke organisaties ondersteunen bij het uitvoeren van projecten en experimenten gericht op versterking van het emancipatieproces van deze kwetsbare groep vrouwen.

Vorige week heb ik het plan van mw. Kriens en mw. Houts toegelicht. Het plan om een emancipatiebeweging in de stad tot stand te brengen doordat wij met zoveel mogelijke collega raadsleden in een hotspot vrouwen in achterstandsposities willen bezoeken, met hen in gesprek willen komen over hun en ons leven en op stap willen gaan. Dit initiatief moet ons op ideeen brengen om drempels voor emancipatieproces weg te nemen. De wethouder vertelde tijdens de commissieveragdering dat zij ook in gesprek is met succesvolle vrouwen en met hen eenzelfde soort traject voorstaat. Ik wil de wethouder vragen of zij bereid is haar en ons initiatief te koppelen. Hoe groter de steen in de vijver is des ter meer kringen er zullen onstaan. Kortom wethouder, zullen wij onze plannen eens naast elkaar leggen en zien waar we samen op kunnen trekken? Om het nog concreter te maken zou ik tijdens de volgende commissieveragdering een concreet programma voor de komende 3 maanden willen bespreken zodat we op 8 maart, de internationale vrouwendag, ook daadwerkelijk onze bevindingen kunnen presenteren.