Gemeente 's-Hertogenbosch

17-11-2004

Referendabel besluit

De raad heeft op 9 november jongstleden een besluit genomen waarop de Tijdelijke Referendumwet van toepassing is. Het gaat om het vaststellen van de Verordening Bijzondere bijstand gemeente 's-Hertogenbosch 2005, onder intrekking van de Verordening Bijzondere bijstand gemeente 's-Hertogenbosch 2004. In de nieuwe Verordening zijn de draagkrachtpercentages gewijzigd. Draagkracht betekent dat u zelf een deel van de kosten moet betalen als uw inkomen dat toelaat. Daarbij wordt uitgegaan van de voor u geldende bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld. Hebt u een hoger inkomen dan ⬠45,55 per maand (⬠820,00 in 18 maanden) dan die bijstandsnorm, dan wordt uw draagkracht hoger vastgesteld en betaalt u vanaf 2005 meer zelf.

Referendum
Iedere kiesgerechtigde kan op basis van artikel 8 van de Tijdelijke Referendumwet initiatief nemen tot een referendum door binnen drie weken na publicatie een inleidend verzoek in te dienen bij de afdeling Burgerzaken in het Stadskantoor, het voormalige gemeentehuis Rosmalen of in de hulpsecretarie in Empel en Engelen. Als binnen deze termijn een inleidend verzoek wordt gedaan, geldt een termijn van zes weken, waarbinnen het inleidende verzoek kan worden omgezet in een definitief verzoek. Bij voldoende medestanders (in 's-Hertogenbosch ongeveer 350 kiesgerechtigden) vereist de wet daarna nog zogenaamde ondersteuningsverklaringen (in 's-Hertogenbosch ongeveer 5.000 kiesgerechtigden). Worden deze drempels gehaald, dan is het verzoek goedgekeurd.

Als er een verzoek tot referendum is gedaan dat is goedgekeurd, ontvangt elke kiesgerechtigde burger, net als bij de verkiezingen, een oproepkaart en kan zich vervolgens uitspreken over de verordening of wet. Wordt er geen inleidend verzoek ingediend tot het houden van een referendum over deze verordening dan treedt deze in werking met ingang van 1 januari 2005.