Gemeente 's-Hertogenbosch

17-11-2004

Bekendmaking referendabel besluit Algemene Subsidieverordening 's-Hertogenbosch 2005

Burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch maken bekend dat de gemeenteraad op 9 november 2004 de Algemene Subsidieverordening 's-Hertogenbosch 2005 heeft vastgesteld. De verordening regelt de gemeentelijke subsidieverstrekking aan organisaties, stichtingen en verenigingen op het gebied van onder meer welzijn, cultuur, sport werk en participatie.

Referendabel besluit
Op dit besluit is de Tijdelijke Referendumwet van toepassing. Dat houdt in dat iedere kiesgerechtigde op basis van artikel 8 van de Tijdelijke Referendumwet het initiatief kan nemen tot een referendum door binnen drie weken na publicatie een inleidend verzoek in te dienen bij de afdeling Burgerzaken in het Stadskantoor, het voormalige gemeentehuis Rosmalen of in de hulpsecretarie in Empel en Engelen. Als binnen deze termijn een inleidend verzoek wordt gedaan, geldt een termijn van zes weken, waarbinnen het inleidende verzoek kan worden omgezet in een definitief verzoek. Bij voldoende medestanders (in 's-Hertogenbosch ongeveer 350 kiesgerechtigden) vereist de wet daarna nog zogenaamde ondersteuningsverklaringen (in 's-Hertogenbosch ongeveer 5.000 kiesgerechtigden). Worden deze drempels gehaald, dan is het verzoek goedgekeurd.

Als er een verzoek tot referendum is gedaan dat is goedgekeurd, ontvangt elke kiesgerechtigde burger, net als bij de verkiezingen, een oproepkaart en kan zich vervolgens uitspreken over de verordening of wet. Wordt er geen inleidend verzoek ingediend tot het houden van een referendum over de nieuwe algemene subsidieverordening, dan treedt deze in werking met ingang van 1 januari 2005.

Subsidieplafonds en wijze van verdelen
De verordening heeft een algemeen en een bijzonder deel. In het bijzonder deel zijn in diverse deelverordeningen per onderwerp afzonderlijke subsidieregelingen opgenomen. Daarbij is geregeld welke activiteiten voor subsidie in aanmerking komen, welke grondslagen voor de berekening van de subsidie worden gehanteerd en welke specifieke bepalingen van toepassing zijn. In een aantal, hierna te noemen gevallen heeft de gemeenteraad een subsidieplafond ingesteld. In die gevallen is tevens de wijze van verdelen geregeld. Daarbij zijn drie systematieken te onderscheiden:
bij de eerste geldt dat de aanvragen naar volgorde van binnenkomst worden behandeld met dien verstande dat zodra het subsidieplafond is bereikt, de overige komende aanvragen worden geweigerd; bij de tweede systematiek moeten de aanvragen vóór een bepaalde datum worden ingediend. Indien de totale som van de aanvragen het subsidieplafond overstijgt, worden de beschikbare middelen naar evenredigheid (ponds-ponds) verdeeld;
tenslotte is er het tendersysteem. Dat houdt in dat alle aanvragen vóór een in de regeling genoemd tijdstip moeten worden ingediend, waarna vervolgens op grond van kwalitatieve criteria een rangorde in de aanvragen wordt bepaald.
Uiteraard dienen subsidieaanvragen altijd te voldoen aan de overige in de verordening opgenomen voorwaarden.


- Subsidieregeling (volgorde binnenkomst) Bedrag subsidieplafond
- Subsidieregeling Overige culturele doeleinden ⬠35.160,--
- Subsidieregeling Organisaties voor arbeidsongeschikten ⬠58.240,--
- Subsidieregeling Jongeren initiatieven Doe-geld ⬠41.930,--


- Subsidieregeling (evenredigheid) Bedrag subsidieplafond
- Subsidieregeling Vrijwillig jeugd- en jongerenwerk ⬠120.460,--
- Subsidieregeling Jeugdvakantiewerk ⬠33.580,--
- Subsidieregeling Seniorenverenigingen en -bonden ⬠42.010,--
- Subsidieregeling Amateurkunstbeoefening ⬠166.090,--
- Subsidieregeling Speel-o-heken ⬠11.100,--
- Subsidieregeling EHBO-verenigingen ⬠5.000,--
- Subsidieregeling Emancipatieactiviteiten allochtonen ⬠48.750,--
- Subsidieregeling Vermaatschappelijking van de zorg ⬠65.310,--


- Subsidieregeling (tendersysteem) Bedrag subsidieplafond
- Subsidieregeling Projecten beeldende kunst ⬠34.400,--
- Subsidieregeling Actieplan Cultuurbereik ⬠211.000,--

Overige subsidieregelingen (geen subsidieplafond)
- Flankerend Ouderenbeleid

- Ruimtebiedende accommodaties

- Sport

- Wijkraden

- Woonconsumenten

- Bevordering stedenbanden

- Begeleid werken WSW

De subsidieverordening ligt met ingang van maandag 22 november 2004 ter inzage in het Stadskantoor. en hier op deze site. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot H. Aarts van de afdeling Bestuursondersteuning, telefoon (073) 615 53 88, e-mail bestuursondersteuning@s-hertogenbosch.nl