Gemeente Hoorn


Gemeente werkt met volle kracht aan bestemmingsplan en opvoeren woning- productie Bangert en Oosterpolder

Persbericht d.d.: 9 november 2004

De gemeente Hoorn werkt met volle kracht aan het aanpassen van het bestemmingsplan en het opvoeren van de bouwproductie in Bangert en Oosterpolder. Dat valt te lezen in een brief van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Daarin wordt informatie gegeven over de planning voor het bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder en over de bouwproductie in de nieuwe woonwijk.

Op grond van artikel 30 WRO moet binnen een jaar een aangepast bestemmingsplan worden vastgesteld. Artikel 30 WRO voorziet er in om Gedeputeerde Staten te verzoeken die termijn met zes maanden te verlengen. Gedeputeerde Staten zal worden verzocht in het kader van het artikel 10 Bro-overleg om de termijn met zes maanden te verlengen. Het vereiste van vaststelling binnen één jaar (met de verlengingsmogelijkheid van zes maanden) is gebaseerd op een onthouding van goedkeuring, waarbij het bestemmingsplan betrekkelijk eenvoudig opnieuw kan worden vastgesteld. Dat is, gelet op de omvang en de te actualiseren onderzoeken als gevolg van tussentijds gewijzigde regelgeving, bij Bangert en Oosterpolder niet het geval.

Planning bestemmingsplan
Inmiddels is een planning opgesteld voor de totstandkoming van het bestemmingsplan. De planning ziet er globaal als volgt uit:
* tot eind november 2004: actualiseren deelonderzoeken
* tot februari 2005: aanpassen bestemmingsplan
* eind februari 2005: vaststellen inspraakprocedure door de raad en aanvaarden conceptbestemmingsplan voor inspraak en overleg
* medio juni 2005: vaststellen verslag inspraak en overleg door de raad

* half augustus-half september 2005: ter inzageligging ontwerp bestemmingsplan

* eind december 2005: vaststellen bestemmingsplan door de raad
* mei/juni 2006: goedkeuring bestemmingsplan door Gedeputeerde Staten

* vervolg 2006-2007: beroep en verzoek voorlopige voorziening bij de Raad van State

Bouwproductie
Voor 273 woningen in fase 1 is al een onherroepelijke bouwvergunning afgegeven.
Om de woningbouwproductie voor Bangert en Oosterpolder op korte termijn op peil te brengen, is het noodzakelijk dat gebruik wordt gemaakt van de wettelijke mogelijkheden om vrijstelling te verlenen op basis van artikel 19, lid 1 WRO. Dat gebeurt op basis van een goede ruimtelijke onderbouwing: het aangevulde en geactualiseerde conceptbestemmingsplan. Verder kan, door delen van fase 4 waarin naast woningen ook voorzieningen zijn gelegen naar voren te halen, de bouwproductie worden versneld.

Bouwvergunningen eerste deel van fase 1 Een afzonderlijke categorie bouwplannen zijn de bouwplannen die nog vallen in het deel van fase 1 waarvoor een onherroepelijke vrijstelling geldt. Daarvoor zouden bouwvergunningen kunnen worden verleend. Uit ingewonnen juridisch advies blijkt dat het niet zonder risico is en de mogelijkheid bestaat dat de bouwvergunningen in bezwaar en beroep kunnen sneuvelen. Gelet op het belang van de volkshuisvesting en een voortgaande woningbouwproductie gaat de gemeente dat risico bewust aan. Het risico kan verkleind worden door in ieder geval aandacht te besteden aan de inhoudelijke kritiek van de Raad van State op het vernietigde bestemmingsplan. Dit betreft in hoofdzaak de verkeersaspecten. De betreffende verkeersrapporten worden nu aangevuld en waar nodig geactualiseerd. Zodra dat is gebeurd, zal de gemeente bouwvergunningen afgeven voor plannen die passen binnen het vrijstellingsbesluit, te beginnen (begin volgend jaar) met de plannen voor ongeveer 180 woningen van Inbo Architecten die langs de Strip zijn gesitueerd. Dit plan bevat relatief veel woningen in de goedkope categorie.

---