Congres-en Studiecentrum VNG

Landelijke Bouwen-en-Wonendag 2004

Voor een dubbeltje op de eerste rang


10 november Schouwburg De Agnietenhof te Tiel Inschrijven

De overheid wil altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat geldt zowel voor de landelijke overheid als de gemeentelijke overheid. Via pittige discussies en speelse theatervormgeving wordt het thema verduidelijkt. Het is niet de bedoeling het publiek draaien om de oren te geven. Maar het mag best eens wakker geschud worden. De dag zal dus minder voorspelbaar zijn dan andere jaren. In het prikkelende ochtendprogramma wordt het publiek warm gemaakt en voorbereid op de workshops.

Dit jaar vindt alweer voor de achtste maal de Landelijke Bouwen-en-Wonendag plaats. Dit congres wordt jaarlijks voor bouwtoezichtelijk Nederland georganiseerd. Het belooft ook dit jaar weer een zeer informatieve dag te worden, waarbij communicatie over en weer een grote rol speelt. Deze dag staat binnen gemeentelijk Nederland bekend als hét congres in zijn vakgebied. Deze editie zal in het teken staan van de overheid verwacht te veel en neemt te veel.

Programma

09.30 - 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
10.00 - 10.45 uur Prikkelende talkshow van Tom Blom over de stelling van de dag:
De overheid verwacht te veel en neemt te veel.

10.45 - 11.15 uur Pauze

11.15 - 12.00 uur Olav Welling (ministerie van VROM) informeert u over de VROM-vergunning de Omgevingsvergunning. Olav Welling en Tom Blom geven een pittige talkshow waarbij de zaal via vragen/discussie wordt betrokken.

12.00 - 13.15 uur Lunchpauze

13.15 - 14.15 uur 1e sessie workshops

14.15 - 14.30 uur Pauze

14.30 - 15.30 uur 2e sessie workshops

15.30 - 16.30 uur Spectaculaire afsluiting

16.30 - 17.00 uur Gelegenheid tot napraten

Ochtendprogramma:
Tom Blom (dagvoorzitter) en Olav Welling (ministerie van VROM)
* Pittige talkshow met uitdagende standpunten en controversiële stellingen.

* Minister Dekker (VROM) wil de mogelijkheid creëren van een VROM-vergunning: niet meer afzonderlijke vergunningen voor allerlei deelaspecten, maar één procedure. Geprobeerd wordt ook vergunningen op het terrein van andere departementen mee te nemen. De achtergronden van dit voorstel worden toegelicht. Tevens wordt ingegaan op de mogelijkheden tot versnelling van procedures binnen de bestaande regelgeving.

Middagprogramma:

* Workshop Woningwet Bert Rademaker (ministerie van VROM) Naar verwachting zal per 1 juli 2005 de wijziging van de Woningwet gericht op de verbetering van de naleving, handhaafbaarheid en de handhaving van de bouwregelgeving in werking treden (Kamerstukken II, 2003/2004, 29 392). U wordt geïnformeerd over de verbeterde handhavingsmogelijkheden die het wetsvoorstel biedt en de plicht voor gemeenten om een handhavingsbeleid op te stellen. Inmiddels is in de wetenschappelijke pers ook kritiek geuit op het wetsvoorstel. De kritiekpunten zullen in de workshop aan de orde komen en worden bediscussieerd.

* Workshop Bouwvergunningsvrij bouwen Hajé van Egmond (Damen Bouwcentrum)
Per 1 januari 2003 is het stelsel rondom de bouwvergunning grondig herzien. De wijziging is gepaard gegaan met een grootschalige voorlichtingscampagne, hulpmiddelen op internet en het instellen van een Helpdesk Bouwregelgeving. Hajé schetst een beeld van ruim
2½ jaar ervaring met het nieuwe bouwvergunningstelsel. Aan de hand van voorbeelden worden veelgemaakte fouten bij de beoordeling van de vergunningplicht en de uithoeken van het bouwvergunningsvrije bouwen toegelicht.

* Workshop Brandveiligheid Rens Berkens (Brandweer Eindhoven) en John Spijkerman (gemeente Maastricht)
In de door het NIBRA, VROM, BZK en TNO ontwikkelde brochure Vluchten bij brand, handvat voor gebruiksvergunningen is aangegeven dat gemeenten, binnen bepaalde grenzen en randvoorwaarden, een eigen beleid kunnen bepalen met betrekking tot de brandveiligheid van bouwwerken. Rens en John gaan in debat over de juridische complicaties en gelijkwaardigheid.
* Workshop Handhaving Yolanda van Setten (Steunpunt Handhavingsbeleid VNG)
De handhaving van de bouw- en ruimtelijke regelgeving staat volop in de belangstelling. Gemeenten zijn volop bezig achterstanden in de handhaving rond de gebruiksvergunning weg te nemen. Ook speelt in veel gemeenten de problematiek van permanente bewoning, waarvan de minister van VROM verlangt dat gemeenten daar voor 1 januari
2005 een handhavingsoplossing voor hebben uitgewerkt. Jolanda informeert u over de ontwikkelingen die spelen en geeft een toelichting op de recente jurisprudentie op het terrein van de bestuursrechtelijke handhaving.

Datum en locatie
De 8e Landelijke Bouwen-en-Wonendag 2004 vindt plaats op woensdag 10 november in de Schouwburg De Agnietenhof te Tiel.

Doelgroep

* portefeuillehouders Bouw- en Woningtoezicht/VROM;
* management en medewerkers Bouw- en Woningtoezicht/VROM;
* management en medewerkers Juridische Zaken en beleidsafdelingen;
* overige geïnteresseerden.

Kosten
De kosten van deelname aan de Landelijke Bouwen-en-Wonendag bedragen
219 (exclusief BTW).
U ontvangt afzonderlijk een factuur voor de deelnemersbijdrage.

Inschrijving
Indien u zich voor deze informatiebijeenkomst wilt inschrijven kunt u dit doen bovenaan deze pagina.
Ongeveer een week voor de bijeenkomst ontvangt u een bevestiging. Uw inschrijving is bindend.
Registratie in verband met WBP aangemeld bij het CBP 24-7-2002, meldingsnummer m-1026707.

Annulering
Annulering van de inschrijving kan alleen schriftelijk tot 1 november. Bij verhindering kan uw plaats worden ingenomen door een vervanger. Indien annulering of verhindering niet 14 dagen voor de bijeenkomst wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfbedrag verschuldigd.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738458
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl