Ingezonden persbericht


Studium Generale: Op weg naar een mondiale filosofie

In Hoger Sferen

Om los te komen van een wereld waarin (bijna) alles draait om studiepunten, geld, macht, carrière, moet er af een toe een moment zijn waarop je je kunt verdiepen in jezelf, je plaats zien in het geheel, terugkeren naar de basis, kortom: vertoeven in andere (hogere?) sferen. Maar het is voor de meeste mensen lastig over de grenzen van de eigen ik heen te kijken. Of zoals de Chinese filosoof Zhuangzi al zei: Hoe kun je aan een kikker die op de bodem van de put leeft, de grootheid van de oceaan beschrijven. Hij zal je niet begrijpen .

Het programma van de maand november gaat daarom in op de vooronderstellingen, ideeën en argumenten van denkers, die werkten en werken binnen en buiten de grenzen van de westerse filosofische tradities. Het programma biedt aan de deelnemers een oriëntatie op de grote diversiteit van de verschillende filosofische en spirituele tradities, op zoek naar dwarsverbindingen en raakvlakken tussen Oosterse en Westerse kennis.

Woensdag 10 november

Oost/West, Thuis Best? Op weg naar een mondiale filosofie

door Theo van Leeuwen

De niet-westerse tradities genieten tegenwoordig een algemene belangstelling en waardering. Filosofie is niet langer het exclusieve domein van het Westen en het wordt tijd ons af te vragen of een oriëntatie op het denken in andere grote filosofische tradities een bijdrage kan leveren om de Westerse filosofie te bevrijden van haar te eenzijdige gerichtheid.

Een kenmerk van de Westerse filosofie in het algemeen is de gerichtheid op de buitenwereld, met nadruk op de beheersing (en uitbuiting) van de natuur. Een op de harmonie met de natuur georiënteerde filosofie (zoals het Chinese daoisme) daarentegen gaat uit van de heiligheid van de aarde. De verschillende filosofieën moeten niet opgevat worden als concurrerende visies, maar als complementaire, elkaar aanvullende benaderingen. Kortom: we kunnen door het begrijpen van andere culturen zo niet betere filosofen dan in ieder geval innerlijk rijkere mensen worden!

Drs. Theo van Leeuwen is als docent filosofie, ethiek en transpersoonlijke psychologie verbonden aan de Haagse Hogeschool, de School voor Journalistiek te Utrecht, de Nederlandse Academie voor Psychotherapie en de Yoga Academie Nederland te Amsterdam. Sinds 1985 heeft Theo van Leeuwen een eigen Filosofische en Dieptepsychologische Praktijk.

Let op: deze lezing wordt gehouden in de Centrale Bibliotheek, Kruisstraat 71, Delft

Volgende activiteiten in dit programma:

Woensdag 17 november

Een Scheutje Chaos

door Ger Vertogen

Woensdag 24 november

Janken Naar De Maan

door Bruno-Paul De Roeck

Zaterdag 27 november

Meditatiedag

door Trudie van Ginkel

Studium Generale: In Hoger Sferen - Oost/West, Thuis Best? Op weg naar een mondiale filosofie

door Theo van Leeuwen

Woensdag 10 november 2004, 20.15 uur

Entree gratis.

Centrale Bibliotheek

Kruisstraat 71, Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl