Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

10/11/04 Koningin opent nieuwe proeffabriek Nederlands Vaccin Instituut te Bilthoven

Hare Majesteit de Koningin verricht op woensdag 10 november in Bilthoven de officiële opening van de nieuwe proeffabriek van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI). De nieuwe proeffabriek stelt het NVI in staat efficiënter nieuwe vaccins te ontwikkelen en bestaande vaccins te verbeteren.
Voor de ontwikkeling van nieuwe soorten vaccins moest tot op heden de gewone vaccinproductie tijdelijk stil gelegd worden. Omdat de ontwikkeling en productie van nieuwe vaccins vanaf nu in de nieuwe proeffabriek plaats kan vinden is het stilleggen van de gewone productie overbodig en wordt het ontwikkelingsproces versneld. Hiernaast maken de strenge veiligheidseisen in de proeffabriek het mogelijk vaccins te produceren tegen ernstige ziekteverwekkers als SARS, het pandemisch griepvirus en het West Nile virus.

De nieuwe proeffabriek van het NVI is één van de eerste ter wereld die aan het op één na hoogste veiligheidsniveau van de World Health Organisation voldoet, het BioSafety Level 3. Dit veiligheidsniveau beschermt tegen het ontsnappen van ziektekiemen door alle materialen die in de proeffabriek worden gebruikt te ontsmetten voordat ze het gebouw verlaten. De toegang is streng gereguleerd met diverse omkleedsluizen om de medewerkers zo goed mogelijk te beschermen.

Het NVI is een agentschap van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het instituut heeft de taak om vaccins te leveren die de Nederlandse bevolking beschermen tegen infectieziekten. De meeste vaccins zijn bestemd voor het Rijksvaccinatieprogramma.