Provincie Overijssel

Provinciale Staten vergaderen over Programmabegroting 2005

Op 10 november vergaderen Provinciale Staten vanaf 18.00 uur in het Provinciehuis te Zwolle. Het onderwerp dat aan de orde komt is, naast enkele hamerstukken, de Programmabegroting 2005. Via deze begroting stellen Provinciale Staten de kaders voor het college van Gedeputeerde Staten voor het jaar 2005 vast.

Kern van deze begroting vormen de programma's, de verplichte paragrafen en de financiële begroting, waarvan het budgettaire perspectief deel uitmaakt. De Programmabegroting 2005 is de tweede begroting sinds de invoering van het dualisme. Gedeputeerde Staten is van mening dat met deze begroting een flinke stap voorwaarts is gezet in het concreet en afrekenbaar formuleren van te realiseren effecten en prestaties. In het kader van de Jaarrekening 2005, die in het voorjaar van 2006 verschijnt, legt het college van Gedeputeerde Staten verantwoording af over de daadwerkelijk gerealiseerde resultaten.

Uitgaande van de vooronderstelling dat de Programmabegroting een uitwerking is van de Perspectiefnota en de door de Staten aangenomen amendementen en moties, is de rol van Provinciale Staten bij de bespreking van de begroting een controlerende. Gecontroleerd dient te worden of de beleidsvoornemens, vastgesteld bij de behandeling van de Perspectiefnota, een goede doorwerking hebben gekregen in de hoofd- en subdoelstellingen van de Programmabegroting.

Provinciale Staten wordt voorgesteld de Programmabegroting 2005 (inclusief bijlagen) vast te stellen en daarmee te bepalen als inhoudelijk en budgettair kader voor Gedeputeerde Staten. De Meerjarenramingen 2005-2008 te aanvaarden als grondslag voor het te voeren beleid. De omvang van het benodigde weerstandsvermogen te bepalen op EUR 12 miljoen en de omvang van de Saldireserve daartoe op te hogen met EUR 0,2 miljoen door overheveling vanuit de Algemene reserve. In de begroting 2006 de budgetten vast te stellen op het niveau van hoofddoelstellingen. In te stemmen met de in de Programmabegroting 2005 voorgestelde beleidsintensiveringen. In te stemmen met het storten van het saldo van de begroting 2005 ad EUR
1,651 miljoen in een te vormen 'Bestemmingsreserve combi-variant Nijverdal". In te stemmen met het voorstel dat Gedeputeerde Staten in de Perspectiefnota 2006 voorstellen formuleren conform de bij de behandeling van de Takendiscussie aangenomen motie (waarin Gedeputeerde Staten worden opgeroepen nadere voorstellen met focus werkgelegenheid te formuleren als de rijksbezuinigingen meevallen).

Alle agenda's en vergaderstukken zijn te raadplegen via het Stateninformatiesysteem van de provincie Overijssel. Voor overige informatie aangaande de statenvergadering kunt u contact opnemen met mevrouw Riele - Bodewes (griffie Provincie Overijssel, 038 425 13 36).
02 november 2004 - provincie Overijssel - intranet - griffie