EUROPEES PARLEMENT DEN HAAG

Debat over referendum over de Europese grondwet

Uitnodiging tot debat over het referendum over de Europese grondwet

Graag nodigen wij U uit voor een debat over het referendum over de 'Europese grondwet'. Speciale gast is minister Thom de Graaf (Constitutionele Zaken en Bestuurlijke vernieuwing). Onderwerp van het lunchdebat is:

'Hoe organiseert de Nederlandse overheid het raadgevend referendum over het grondwettelijk Europees Verdrag?'

Plaats: Nieuwspoort in Den Haag
Datum: 10 november as
Tijd: van 12.30 tot 14.00 uur.
Organisatie: Vereniging van Europese Journalisten en het Bureau van het
Europees Parlement Den Haag.

Na de ondertekening van het Grondwettelijk verdrag van de Europese Unie in Rome op 29 oktober jl richten de schijnwerpers zich nu op de ratificatie van het Verdrag in de 25 lidstaten. Er blijven tal van vragen. Hoe wordt het referendum georganiseerd? Aan de ene kant verplichten de handtekeningen die in Rome zijn gezet het kabinet om krachtig mee te werken aan de 'ja-campagne'. Aan de andere kant moet uit oogpunt van het gelijkheidsbeginsel en 'fair play' een referendum de kans bieden aan iedereen de eigen standpunten aan de kiezers voor te leggen. Hoe kan de kiezer worden gemobiliseerd?

Aanmelding
U bent van harte uitgenodigd om dit debat bij te wonen. Met het oog op de voorbereiding wordt een spoedige aanmelding zeer op prijs gesteld (maandag 8 november 12.00 moeten we het definitieve aantal doorgeven). U kunt hierover contact opnemen met Eveline Graus (Email: e.graus@pszvs.nl, fax. 070-3642790, Tel. 0703563922) of met Brigitte Kimman (epdenhaag@europarl.eu.int,Tel. 070-3624941)

Structuur van het debat
12.30-12.35: Opening van het debat door Sjerp van der Vaart, directeur Bureau Europees Parlement

12.35 -13.55: Begin debat, o.l.v. moderator Koos van Houdt, bestuurslid van de Vereniging van
Europese Journalisten, tussen
26)- Minister Thom De Graaf van Constitutionele Zaken en Bestuurlijke Vernieuwing binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;
27)- De heer Max van den Berg, PvdA delegatieleider in het Europees Parlement

13.55-14.00: Afsluiting door Gerrit van der Kooij, voorzitter van de VEJ.


03 nov 04 14:44